Acasă Actualitate Cum pot fi create cursuri digitale prin clonarea vocală

Cum pot fi create cursuri digitale prin clonarea vocală

Foto: pixabay.com

Anul trecut, economiștii estimau că piața globală de e-learning va atinge 325 miliarde de dolari până în 2025, acest lucru fiind determinat de mai mulți factori precum necesitatea educării oamenilor la costuri reduse, scăderea prețului soluțiilor de învățare, o forță de muncă modernă care trebuie să continue învățarea pe tot parcursul vieții și confortul și eficiența dovedită a învățării online.

Criza coronavirusului a depășit însă predicțiile economiștilor și acum toată lumea caută soluții de învățare la distanță.

Profesorii au fost nevoiți să aducă întregul curriculum online, de la clasa așa cum o știau cu toții la clasa virtuală, iar lucrul acesta s-ar putea să fie valabil pentru tot anul 2020. Pentru mulți dintre profesori acest lucru a fost o provocare majoră, pentru că învățarea online este cu totul alta decât învățarea față în față. Ei au fost nevoiți să regândească proiectarea cursului și să găsească noi strategii de predare, de implicare a elevilor și de evaluare a muncii lor. Astfel, profesorii devin creatori de conținut.

„Educatorii nu sunt podcasters profesioniști sau YouTubers. Nu sunt obișnuiți să înregistreze sau să vorbească la microfon”, spune Tom Lee, co-fondator la LOVO, citat de VentureBeat. Acesta spune că profesorii trebuie totuși să se adapteze la online și să înregitreze cursurile pentru a-i ține pe elevi atenți.

”Elevii răspund mai visceral la învățarea vocală și video. Este esențial să creăm conexiunea care să îi țină pe elevi atenți și să îi ajute să audă și să absoarbă informațiile furnizate”, mai spune Tom Lee.

Profesorii au la dispoziție tehnologia vocală prin care își pot clona vocea și pot înregistra lecțiile pe care de obicei le au online. Astfel, tot mai multe companii le dau utilizatorilor să-și folosească vocea fără mari eforturi. Odată ce vocea este clonată, pot transforma orice material scris într-un fișier audio, care poate fi apoi descărcat și adăugat la videoclipuri sau diapozitive pentru lecții întregi.

„Faptul că îți poți clona propria voce și să generezi acest audio înseamnă că nu trebuie să te înregistrezi pentru fiecare nouă sesiune. Și dacă greșești, nu trebuie să refaci întreaga înregistrare – poți doar să-ți editezi textul așa cum ai face în Word”, mai arată Lee.

Specialiștii spun că învățarea digitală va fi noul normal într-un viitor nu foarte îndepărtat, iar cursuri le vor fi create cu ajutorul clonării vocii.

Articolul precedentPropunerea președintelui CNCD pentru evitarea discriminării la obligativitatea cursurilor online: Numai elevii care au resurse să fie verificați
Articolul următorWorld Vision România: Ordinul privind obligativitatea cursurilor online încalcă dreptul la educație al tuturor copii