Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, a transmis ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie).
”Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese”, a mai spus Nelu Tătaru. Ministerul Sănătăţii precizează că a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.
„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecţioase şi să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deşi în această perioadă ne focusăm acţiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conştienţi că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei, în special a copiilor, neprotejaţi împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.
Pentru sezonul 2020 – 2021, ministerul intenţionează să achiziţioneze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Săptămâna Mondială a Imunizării, marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), are ca scop promovarea utilizării vaccinurilor la scară largă, pentru a proteja populația de toate vârstele împotriva bolilor transmisibile. Imunizarea este recunoscută unanim de specialiști ca fiind una dintre cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică, la scară mondială.
În prezent, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infecțioase și, datorită lor, cel puțin între 2 și 3 milioane de vieți omenești sunt salvate anual, la nivel global.
Tema din acest an lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru Săptămâna Mondială a Imunizării este #VaccinesWork for All, iar mesajul central se concentrează pe modul în care vaccinurile – și persoanele care contribuie la descoperirea lor, le produc, le livrează sau le administrează – sunt eroi care luptă să protejeze sănătatea oamenilor de pretutindeni.