Acasă Universitar FOTO Cum arată laboratorul de la UMF Iași unde s-au prelucrat 2.500...

FOTO Cum arată laboratorul de la UMF Iași unde s-au prelucrat 2.500 de probe pentru detecția SARS-CoV2

Peste 2.500 de probe prelucrate, sute de ore de muncă și 9 oameni dedicați, așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte laboratorul de biologie moleculară CEMEX de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, la o lună de la deschidere.

Laboratorul arată ca o navă spațială, unde se lucrează la foc continuu, iar profesorii și studenții care lucrează aici o fac benevol, fără niciun beneficiu material.

„Un laborator cu un astfel de nivel de siguranță biologică mai există, în țară, doar la «Matei Balș». Fluxurile și funcționarea laboratorului sunt la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.”, spune conf. univ. dr. Bogdan Tamba, directorul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală.

Laboratorul este acreditat și are o echipă alcătuită din cercetători și studenți de la UMF Iași. Cei care lucrează în laborator au urmat un training de  instruire și de deprindere a procedurilor de lucru.

„Oamenii cunosc în profunzime tehnica respectivă – Real-Time PCR, astfel încât calitatea și analiza rezultatelor este făcută profesionist. Lumea trebuie să înțeleagă că această tehnică este venită din cercetare și dusă în diagnostic. Nu este o tehnică 100% automatizabilă, nu apeși pe un buton și iese rezultatul, trebuie să interpretezi rezultatele. Nu este suficient să apeși pe un buton și să iasă rezultatul, nu este așa. Este vorba de o amplificare logaritmică, o curbă logaritmică. Dacă acea curbă nu are o formă perfect logaritmică, atunci începi să-ți pui întrebări și practic se analizează fiecare probă, fiecare caz în parte, deși se fac 96 o data”, explică prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector UMF Iași.

La început, laboratorul lucra aproximativ 40 de probe pe săptămână, dar acum a ajuns să facă 1.000 de testări.

„Noi lucrăm pentru diverse instituții publice sau spitale. Evident că este un proces de cunoaștere reciprocă, un proces de încredere. Fiind un laborator nou înființat – noi am primit autorizația de funcționare de la DSV pe 8 aprilie – era și de așteptat să existe o oarecare reticență în a comanda testări la laboratorul CEMEX. Procesul este o curbă, dar una accelerată. Dacă în prima săptămână am avut în jur de 40 de probe, în a doua săptămână am avut 300, iar în acest moment facem aproape 1000 de testări săptămânal. Procesul de câștigare a încrederii reciproce între colaboratorii externi și Universitate, respectiv eficientizarea comunicării, se rodează”, a spune conf. univ. dr. Bogdan Tamba,  directorul CEMEX.

„O dată cu trecerea timpului, intri într-o rutină, lucrăm și 200 de probe pe zi”, mai spune coordonatorul echipei CEMEX.

Laboratul de la UMF Iași a lucrat probele din multe focare de infecție cu coronavirus, inclusive de la Centrul de reabilitare psihiatrică de la Suceava.

„În Vinerea Mare, de Paște, au primit câteva sute de probe de la Suceava – de la Centrul de reabilitare psihiatrică, unde erau sute de îmbolnăviri și au terminat la 5 jumătate dimineața, apoi a intrat următoarea tură, care a terminat duminică la 12 noaptea. Ei nu au avut Paște”, spune prof. univ. dr. Radu Iliescu.

De asemenea, au lucrat și urgențe cum a fost cea de la Centrului Regional de Transplant Renal Iași care avea nevoie de testări rapide înaintea efectuării unor transplanturi renale.

„Trebuia testul făcut urgent. Cu strângere de inimă, am trimis un mesaj pe grupul nostru de Whatsapp: Dragi colegi, trebuie să facem trei probe, dar contribuim la salvarea a două vieți. Sâmbătă dimineața, la 3.00, au ieșit primele rezultate. Duminică, la fel, a mai apărut un donator de rinichi și, la fel, am făcut probe la 22.00, iar la 3 dimineața am avut rezultatele” povestește conf. univ. dr. Bogdan Tamba.

Din echipa laboratorului fac parte patru studenți de la UMF Iași care fac voluntariat: Ștefan Gabriel Butnărică – Medicină, anul III, Cezar Cătălin Caratașu – Medicină, anul V, Bianca Elena Crețu – masterandă la Bioinginerie Medicală și Antoanela Maria Pasăre – Medicină, anul VI.

„Acești studenți lucrează la partea de formularistică, ei nu intră în laborator, că nu au voie. Rolul lor s-a dovedit absolut fundamental, pentru că felul în care vin probele – în așa fel încât ele să fie ordonate și executată analiza, este complet haotic”, mai spune profectorul UMF Iași.

Echipa este alcătuită din profesorii de la universitate: CS3 dr. bioing. Gianina Dodi, CS3 dr. biol. Cosmin Teodor Mihai, Șl. dr. Roxana Popescu, CS3 dr. biol. Mitică Ciorpac, As. dr. bioing. Florina Cojocaru Ivan.

La început, cei care lucrează în laborator stăteau și 14 ore. Acum lucrează în două ture.

”Dacă vrei să bei apă sau să mergi la toaletă, îți trebuie jumătate de oră să te dezechipezi și jumătate de oră să te speli, timp în care toți ceilalți te așteaptă, toată lumea stă după tine. Mai bine mănânci și bei apă dimineață, la 7.30 și la ora 13-14 să termini ce ai început”, relatează prorectorul despre programul de lucru.

Laboratorul de Biologie Moleculară pentru  SARS-CoV2 de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași  a fost inaugurat pe 3 aprilie 2020. Este dotat cu două aparate de tip Real-Time PCR și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se asigură acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor. Are 20.000 de teste Real-Time PCR, kituri de extracție ADN/ARN și echipamente de protecție de ultimă generație. Suma totală investită este de peste 1.000.000 de lei.

Articolul precedentUSLIP Iași: 12 probleme cu care se vor confrunta școlile în timpul examenelor
Articolul următorMonica Anisie, despre revenirea elevilor la școală: ”Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a copilului”