Ministerul Educației introduce Laserul de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) pe lista obiectivelor de interes național, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că Laserul de la Măgurele are ”un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice ale economiei naționale, poate prezenta potențiali factori de risc în cazul neasigurării funcționării lor la parametrii normali, oprirea sau funcționarea sub acești parametri putând produce degradarea instalației, sau pericol pentru viața și integritatea populației, sau/și pericol de agresiune asupra mediului înconjurător”.
”La această dată România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare în domeniul laserilor de mare putere din lume. În cadrul acesteia au fost recepționate și sunt date în exploatare: clădirile speciale și sistemul geotermal care asigură condițiile de mediu necesare funcționării aparaturii științifice, sistemul de laseri de mare putere cu două brațe de 10 PW, două brațe de 1 PW, două brațe de 100 TW, laboratorul de ținte pentru interacția laser cu materia, laboratorul optic, precum și toate ansamblurile experimentale prevăzute de TDR-urile aprobate de Comitetul Științific Internațional al ELI-NP”, se mai arată în document.
În nota de fundamentare se mai arată că România își poate pierde prioritatea în publicarea rezultatelor în premieră realizate la Măgurele.
”Pe lângă confirmarea funcționalității și livrarea parametrilor proiectați pentru Sistemul Laser de Mare Putere au fost realizate și primele experimente cu acesta la brațele de putere mai mică ceea ce reprezintă o premieră mondială, este absolut necesară susținerea operării acestui sistem pentru demararea tuturor experimentelor preconizate în această perioadă cu acest sistem. O amânare a acestora din lipsa susținerii interne va conduce la pierderea priorității României în a realiza și publica rezultate la frontiera cunoașterii și a dezvoltărilor tehnologice, având în vedere că în această perioadă alte națiuni ar putea să-și dezvolte propriile infrastructuri de cercetare”, se mai arată în nota de fundamentare.
Laserul de la Mpgurele are în componență două echipamente de cercetare: doi laseri de mare putere (10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.
Până acum laserii de mare putere au fost instalați și testați. Pentru Sistemul Fascicul Gamma se înregistrează o întârziere din cauza blocajului pe care românii l-au avut cu italienii de la consorţiul european EuroGammaS (EGS) care nu au mai adus echipamentul.
Situația Sistemului Fascicul Gamma a fost deblocată anul trecut când partea română a rupt contractual cu italienii. Pentru continuarea proiectului a fost aleasă firma americană Lyncean Technologies care va constri sistemul gamma până în februarie 2023.
Acest sistem gama este cel de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele.
”Acest echipament, împreună cu Sistemul Laseri de Mare Putere 2 x 10 PW, face ca Centrul ELI-NP să devină cel mai avansat Centru de cercetare științifică din lume în domeniul fotonicii nucleare. La ELI-NP se desfășoară cercetări la frontiera cunoașterii atât în fizică fundamentală, fizică nucleară și astrofizică, cât și cercetări aplicative în știința materialelor, managementul materialelor nucleare și științele vieții”, se arată într-un comunicat ELI NP.
Laserul de la Măgurele este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european. Costul total al proiectului este de 356,2 milioane de euro, dintre care 311 milioane de euro reprezintă cofinanțare din fonduri europene. După terminarea finanțării europene, laserul trebuie să se autofinanțeze.
Consultă aici proiectul prin care Laserul de la Măgurele este introdus pe lista obiectivelor naționale