Profesorul Radu Gologan consideră că, pentru examenele naționale, nu poți să ții seama numai de rezultatele de la clasă. Într-un interviu pentru StiriEdu.ro, antrenorul olimpicilor spune că notele de la școala online nu ar trebui ”negociate” cu părinții. ”Copiii vin cu note umflate din gimnaziu, și când dau de o adevărată măsură a pregătirii lor cedează, cu părinți cu tot, psihic. Și, evident, profesorul e de vină. Nu ar trebui luată o astfel de măsură”, a spus Radu Gologan.
Interviul pe larg:
StiriEdu.ro: Ca un profesor care ați organizat multe examene și olimpiade, cum vedeți organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului din acest an, în contextul coronavirusului? Cât de echitabil poate fi un examen care se dă numai din materia din semestrul întâi? La ce se pot aștepta elevii?
Radu Gologan: Educatia nu are ca element esențial parcurgerea totală a unei așa zise materii. Educația modelează gândirea și integrarea în societate. Așa că, dacă la examenul de bacalaureat lipsește o parte din asta nu perturbă rezultatul sau viitorul copilului.
StiriEdu.ro: Sunt țări europene unde examenele naționale au fost anulate și s-au echivalat notele din anii de studiu. Cât de viabil ar fi lucrul acesta în România? Și, în primul rând, cât de echitabil?
Radu Gologan: În România, nu poți să te bazezi doar pe rezultatele de la clasă. E greu să ai 8 la matematică la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, dar același copil ia 10 în 90% din liceele românești.
StiriEdu.ro: În privința încheierii anului școlar, instrucțiunile de la Ministerul Educației arată că notele de la școala online pot fi puse în catalog cu acordul părinților. Profesorii sunt nemulțumiți de acest lucru. Cât de relevantă va mai fi o notă ”negociată” cu părintele?
Radu Gologan: Pare o cedare la presiunea pe care părintii au indus-o în ultimii ani, mai ales în liceele de elită. Și s-a ajuns la aberații. Copiii vin cu note umflate din gimnaziu, și când dau de o adevărată măsură a pregătirii lor cedează, cu părinți cu tot, psihic. Și, evident, profesorul e de vină. Nu ar trebui luată o astfel de măsură, e o umilință pentru sistemul de învățământ. Poate altfel formulată.
StiriEdu.ro: Sunt unii părinți îngrijorați să își lase copiii la pregătirea pentru examene de două săptămâni din iunie. Au apărut și regulile din ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății prin care părinții sunt responsabili pentru sănătatea copiilor. Cum vedeți acest lucru?
Radu Gologan: Părinții răspund de educația și măsurile pe care le iau pentru copiii lor. Educatia și exemplul propriu de comportare sanitară, curățenie și înțelegere a riscurilor ei ar trebui să o dea. Dacă va apărea vaccinul, ce vom face cu acei părinți care nu acceptă vaccinări? Chiar că vor fi criminali.