E o idee periculoasă ca notele să fie trecute în catalog cu acordul părintelui, consideră profesorii intervievați de StiriEdu.ro despre situația în care pot fi încheiate mediile pe semestrul al doilea, în condițiile actuale când elevii urmează cursuri online, iar școlile sunt închise.
Un ordin al ministrului Educației publicat în Monitorul Oficial arată că mediile pe semestrul al doilea pot fi încheiate cu minimum două note/ calificative. În cazul în care elevii nu au două note pe cel de-al doilea semestru, profesorii îi pot nota pentru activitatea de la cursurile online, dar calificativele/notele vor fi trecute în catalog cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/susținătorului legal.
Cristina Tunegaru: Evaluarea nu se mai face de către profesor
Cristina Tunegaru, profesoară de limba română din comunica Petrăchioaia din Ilfov, arată că în cazul în care nota devine negociabilă, cel care face evaluarea nu mai e profesorul, ci părintele.
”Suntem într-o situație excepțională, dar mediile elevilor trebuie încheiate. Media de pe primul semestru și notele de pe semestrul al doilea pot fi utilizate pentru încheierea situației școlare. Propunerea ca părinții să-și dea acordul cu privire la nota elevului este periculoasă, pentru că nota devine negociabilă. Mai mult, părintele își poate da acordul numai pentru nota pe care o dorește. În felul acesta, evaluarea nu se mai face de către profesor, specialistul, ci de către părinte”, spune Cristina Tunegaru.
Aceasta consideră că astfel se deschide o cutie a Pandorei, în care notarea își pierde orice urmă de obiectivitate.
”Cu atât mai mult cu cât sunt părinți care pun presiune pe profesori pentru note bune. Ce relevanță mai are nota elevului când aceasta poate fi dictată de părinte? Cum vom putea să facem admiterea la liceu după criteriul unor note subiective, negociate și să păstrăm retorica oportunităților egale?”, mai spune profesoara de limba română.
Carmen Stoica: Mi se pare o complicare extremă a lucrurilor, care vine din neîncrederea în profesori
Carmen Stoica, profesoară de limba română la Șoala nr 99 din București, susține că prevederea cu acordul părinților complică lucrurile.
”Sunt două aspecte aici. Cred că inițial doamna ministru s-a gândit că nu ar trebui să se dea note mici copiilor care nu pot participa la ore, ca profesorii să-i „taxeze”, cum se spune, sau să le dea note din „burtă”. Dar până la a cere acordul părinților pentru a-i da o notă copilului e cale lungă. La clasele unde predau română, am două și trei note puse înainte de închiderea școlii, pentru că ar trebui să avem o notare ritmică. La opționalul de lectură, am în general o notă, așa că trebuie să mai pun încă una. Copiilor care au participat la orele online, video și pe Google Classroom, le voi pune note, celorlați le voi pune nota de pe semestrul I”, a spus Carmen Stoica.
Profesoara arată că ordinul nu prevede de fapt nici în ce formă trebuie să fie acest acord al părintelui
”Bineînțeles că nu au participat toți în egală măsură, că unii au făcut doar prezența, iar alții au răspuns, au făcut teme etc. Le voi pune note celor care au fost activi – și vor fi note bune. Acum, cu acordul părinților e cam complicat. În ce constă acest acord? Trebuie să zică „Da, accept nota de la x materie” pe whatsapp, îi dau telefon și îl înregistrez, că trebuie să vorbim individual, presupun, și-mi trebuie și dovezi, îi trimit notele și îl pun să scrie pe o foaie cu o semnătură cu ce e de acord și cu ce nu, habar nu am. Deocamdată ni s-au dat niște tabele în care să punem note pe participarea online, dar în legătură cu acordul nu ni s-au dat indicații. Mi se pare o complicare extremă a lucrurilor, care vine din neîncrederea în profesori. Dacă nu e de acord părintele cu nota ce fac? Poate copilul merită acum mai puțin sau mai mult decât reprezintă nota mediei de pe semestrul I. Nu-i mai pun deloc? Negociez? Dau note explicative? Ce rost mai are munca mea? Apoi numai să iau acordul ăsta cred că va dura câteva zile, până trimit notele fiecăruia, îmi trimite… ce crede el de cuviință, vorbesc cu profesorii clasei etc”, a mai spus Carmen Stoica.
Profesoara arată că prin ordinul prin care elevii și profesorii sunt obligați să participe la cursurile online a fost reintrodusă dirocrația.
”Cred că comunicarea notei copilului în timpul unei ore video sau evaluarea unei teme/test pe orice platformă era de ajuns. Sunt multe lucruri de spus. Eu am făcut ore video, apoi pe diferite platforme chiar de lunea de după închiderea școlii. Mi-a fost bine până a venit, după vacanță, ordinul cu obligativitatea orelor – care a fost un lucru bun, că unii profesori chiar nu făceau nimic sau prea puțin – cu DOVEZI. A reînceput chinul, hârțogăraia. Dovezi pentru ora de dirigenție, de exemplu!! Că trebuie să justifici că ai făcut-o dacă vrei plata, nu? Păi, tonele de telefoane, mesaje, indicații pentru părinți și copii unde se pun?”, mai spune Carmen Stoica.
Doru Căstăian: E o idee periculoasă și care lovește grav în autoritatea profesorului
Doru Căstăian, profesor de stiinte socio-umane la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” din Galați, spune că profesorul e dator să noteze corect elevii.
”După cum am scris numai multe locuri, e o idee periculoasă și care lovește grav în autoritatea profesorului. Profesorul e dator să noteze corect, pe criterii clare și transparente, să explice elevului și eventual părintelui cum s-a notat, dar de ce trebuie să i ceară acordul nu înteleg și pace. Am văzut că ministerul justifică ideea prin analogie cu cererea acordului în cazul simulării. Situațiile mi se par diferite, nu văd în ce fel se implică reciproc”, arată profesorul Doru Căstăian.
Acesta arată că de fapt în predarea/evaluarea din online lipsesc standardele de evaluare
”Mai grav mi se pare că nimeni dintre oficiali nu numește elefantul din cameră. Absența standardelor unice și descriptorilor de evaluare, fără de care evaluarea va fi mereu lăutarie și care e motivul pentru care acum nu putem evalua nimic”, conchide Doru Căstăian.
Reamintim că pe 15 mai a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin cu modificările la regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Acesta curpinde situațiile în care pot fi încheiate mediile, dar și prevederea că notele luate de elevi la cursurile online vor fi trecute în catalog cu acordul părinților.
Citiți și: OFICIAL Cum se încheie mediile pe semestrul al doilea/ Ordinul de ministru, în Monitorul Oficial