Acasă Actualitate VIDEO Ministrul Sănătății despre excepția purtării măștii la examen: Încă nu...

VIDEO Ministrul Sănătății despre excepția purtării măștii la examen: Încă nu avem o decizie finală

Descriere: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, la Iași, fiecare din excepţie de la purtarea măștii medicale este luată şi cântărită de fiecare minister în parte. El a precizat că nu există o diferenţă de opinie între el şi premierul Ludovic Orban în ceea ce priveşte purtarea măştii în spaţii închise.

Decizia finală în ceea ce priveşte excepţiile de la obligativitatea purtării măştilor este luată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Decizia finală se ia în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care, în acest moment, este cel care, adunând opiniile de la fiecare minister în parte, de la fiecare grup de lucru tehnic, decide care este decizia ce trebuie aplicată în acest moment. Fiecare din aceste excepţie este luată şi cântărită de fiecare minister în parte. Încă nu avem o decizie finală. Ministerul Sănătăţii a pus, din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al experţilor în sănătate, anumite excepţii, dar ele trebuie adaptate la situaţia în care ne aflăm, la respectarea unor reguli. Dacă punem o excepţie şi acea excepţie se află într-o zonă sau într-un grup care nu respectă nişte reguli, s-ar putea ca acea excepţie să fie cea care dăunează în acest moment”, a adăugat ministrul Sănătăţii”, a spus Nelu Tătaru.

El susţine că ordinul în care erau prevăzute excepţiile nu va fi publicat în Monitorul Oficial până nu va fi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Reamintim că, în urmă cu două zile, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtarii măștii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă. Ordinul se aplică și în cazul școlilor și universităților.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

Citiți și: ORDIN: Elevii pot să nu poarte mască doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

Articolul precedentBac 2020: Probele de competențe vor fi echivalate înaintea probelor scrise
Articolul următorPatru asociații ale elevilor susțin demiterea ministrului Educației