Ministrul Educației, Monica Anisie, le-a spus parlamentarilor că învățământul din România are probleme structurale, care țin de ani și ani de zile.
”Ați fi vrut să rezolv în 7 luni eu ceea ce nu au rezolvat ceilalți miniștri în ani și ani de zile?”, i-a întrebat Monica Anisie pe Parlamentari.
Ea a spus că nu vrea niciun răspuns, dar fiecare dintre parlamentari să-și răspundă în gând. ”Nu trebuie să-mi răspundeți, apreciez însă dacă vă răspundeți singuri în gând”, le-a spus ministrul.
„Toate neajunsurile acestui sistem le-am resimțit ca profesor, dar am reușit să-mi descopăr elevii, cu cele bune pe care le aveau, să-i încurajez să creadă în ei, și să-i ajut să se dezvolte în spiritul adevărului, dreptății, libertății și mai ales al valorilor. Asta ar trebui să facă o școală modernă”, le-a mai spus Monica Anisie.
”Da, sistemul educațional românesc are probleme, multe dintre ele structurale, care țin de modul în care a fost administrat până acum, de ani și ani de zile. Problemele structurale presupun o abordare care trebuie să țină cont de probeleme cu care se vor confrunta copiii noștri, nepoții noștri”, a continuat ministrul Educației.
„În aceşti 30 de ani de la Revoluţie, modernizarea şcolii româneşti nu a fost una reală şi consistentă. Excepţia o face anul 2011, care a fost marcat de apariţia primei legi a educaţiei menite a schimba profund sistemul educaţional. Dar şi această lege, la numai un an de la implementare, a fost modificată cum aţi ajuns la guvernare. Dumneavoastră puteţi să depuneţi câte moţiuni doriţi, dar nu îi scutiţi pe propriii miniştri care au gestionat cel mai mult şcoala românească în aceşti ani. Şcoala românească este sub nivelul provocărilor cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi. Da, şcoala românească a rămas captivă unor formule conservatoare, unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţele şi de a le reda fără să fie învăţat cum să coreleze informaţiile între ele şi să le adapteze la realităţile lor”, le-a spus ministrul parlamentarilor care au semnat moțiunea de cenzură.
Ea a admis că şcoala românească nu ajută copiii şi tinerii să afle cine sunt şi încotro se îndreaptă.
„Sunt de acord că şcoala românească nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge. Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Sunt ministru de aproape şapte luni. Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toţi aceşti ani de mandat? (…) Am citit cu atenţie textul moţiunii. Chiar dacă pare desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dumneavoastră. (…) De ce oare şcoala românească nu a fost pregătită pentru învăţământul online? Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români?”, a afirmat Monica Anisie.
Ministrul Educaţiei a spus că prin Programul naţional „Şcoala de acasă” se alocă şi fonduri şi se vor achiziţiona şi dispozitive conectate la internet pentru cei aproximativ 250.000 de copii din mediile dezavantajate.
„Sunteţi într-o gravă eroare. Există Programul naţional „Şcoala de acasă” prin care se alocă şi fonduri şi se vor achiziţiona şi dispozitive conectate la internet pentru cei aproximativ 250.000 de copii din mediile dezavantajate”, a spus Monica Anisie.
”Dovediți că sunteți responsabili și renunțați la discusurile politicianiste”, le-a spus, în final, Anisie parlamentarilor.
Votul va fi dat miercuri.
Întreaga intervenție a ministrului Educației o puteți vedea mai jos: