Uniforma școlară ar putea fi obligatorie pentru toți elevii, din anul școlar 2020-2021, potrivit unui nou proiect de lege inițiat de senatorul PMP Lucian Iliescu. Proiectul pentru modificarea art.5 din Legea nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ a fost depus la Senat pentru dezbatere.
Proiestul se referă la modificarea „Legii pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ”
Art. I — Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cu modificarile ulterioare, se modifica și va avea următorul cuprins:
„Art. 5 — (1) Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor, stabilesc modelul uniformei scolare pentru elevii unitatii de invatamant respective din invatamantul general obligatoriu de stat.
(2) Pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare, se acordă o suma de 350 de lei/anul scolar pentru fiecare elev, suma care se atribuie în cote egale în fiecare semestru.
(3) Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerul Educației și Cercetării.
(4) Modelul uniformelor școlare se comunica inspectoratului judțtean de poliție și inspectoratului judetean de jandarmi sau, după caz, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.”
Art. II — Prezenta lege intră în vigoare începând cu anul școlar 2020 — 2021″
Ce arată expunererea de motive:
- În România, uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Primele uniforme școlare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învățământului, implementata de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor școlare s-a extins la nivel național.
- În perioada interbelică, purtarea uniformei școlare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenență la o comunitate prestigioasa de tineri studiosi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societțăii, cu respect și admirație.
- Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor școlare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie și de apartenenta la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel ca, la sfârșitul anilor 80, elevii aveau o atitudine ostilă față de uniformă și conformism.
- În țara noastră nu au fost efectuate studii sociologice și pedagogice pe tema uniformelor școlare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată stiintific în studii de specialitate pedagogică. Studiile și sondajele finantate si efectuate de-a lungul timpului în tarile vest-europene și in Statele Unite ale Americii au pus în evidență cu predilecție avantajele purtării uniformei școlare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. În acest sens, specialistii în pedagogie școlară consideră că aceasta ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracî.
- Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionați consideră că o uniformă școlară bine aleasă poate preveni bullying-ul pe tema înfățișării sau a situației economice.
- Un alt avantaj economic pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel ca părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școala a copiilor. La aceasta se adaugă faptul că este eliminat astfel stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școală o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în fața colegilor sau de a se impune în fața acestora.
Consultați aici:
Proiectul prin care se reintroduce uniforma obligatorie în școli
Expunerea de motive din proiect
Credit photo: Pixabay