Acasă Actualitate Elevii și părinții: Vrem o procedură specială si pentru elevii de la...

Elevii și părinții: Vrem o procedură specială si pentru elevii de la BAC care nu pot intra în examen

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar arată într-o poziție comună că este nevoie de o procedură specială si pentru elevii de la BAC care nu pot intra în examen din cauză că au temperatura mai mare de 37.3 grade.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că pentru elevii de clasa a XII-a care au temeperatură în ziua examenului va exista o a doua sesiune de bacalaureat exact așa cum era în fiecare an. Asta înseamnă elevii de clasa a XII-a peste 37.3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul a urma facultatea pentru care s-au pregătit.  

Poziția comună a elevilor și a părinților

Consiliul Național al Elevilor, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar reacționează cu privire la declarațiile făcute de Președintele României, Klaus Iohannis, în contextul examenelor naționale. 

Astfel, atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze. În cursul zilei de ieri, reprezentanții elevilor și părinților au susținut, în cadrul unui dialog cu Ministerul Educației și Cercetării, ca elevii înscriși la examenul de Bacalaureat să poată susține probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată și cu subiecte de rezervă, însă acest plan a fost demontat astăzi fără o consultare a reprezentanților elevilor și părinților. Implementarea acestei măsuri ar produce efecte dezastruoase pentru parcursul educațional al viitorilor studenți, fiind o măsură care încalcă principiul egalității de șanse.

Universitățile, atât cele de pe plan național, cât și cele din planul internațional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37.3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul a urma facultatea pentru care s-au pregătit. 

Înțelegem necesitatea unor măsuri riguroase, care să vizeze interesul superior al elevului și somăm Administrația Prezidențială și Guvernul României să identifice o strategie alternativă prin care elevii care au temperatura peste 37.3 grade (acest lucru putând fi cauzat inclusiv de menstruație sau de stres) să poată susțină examenul de Bacalaureat în condiții igienico-sanitare corespunzătoare. O soluție în acest sens este susținerea examenului de Bacalaureat într-o sală separată, izolată, sau, respectiv, susținerea probelor aferente examenului în aceeași perioadă în care va avea loc și cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale. 

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care parcursul educațional al elevilor, viitorilor studenți, va fi afectat de această măsură și asigurăm elevii și părinții pe care îi reprezentăm că ne vom orienta demersurile către garantarea dreptului către o admitere în învățământul superior care să nu prejudieze nici măcar un elev. 

Nici măcar un singur elev nu trebuie lăsat în urmă, motiv pentru care, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, ne orientăm eforturile spre a găsi soluții și spre a le urgenta către decidenți. Am stabilit un plan: elevii să aibă oportunitatea de a susține examenul, iar statul român să asigure condițiile. Este inacceptabil și o negare a principiului egalității de șanse”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Venim cu acest apel  către MEC și Adm Prez. ținând cont de contextul actual, unul bazat pe incertitudine si nemulțumirea unui număr foarte mare de părinți. Nu este absolut deloc normal să.i anulezi o șansă unui elev, bazându.ne pe măsurarea temperaturii. În concluzie, avem nevoie de o procedură specială si pentru elevii de la BAC care nu pot intra în examen, exact cum s.a procedat cu elevii de la EN”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar. 

Articolul precedentEXCLUSIV Monica Anisie, despre Evaluarea Națională 2020: A doua sesiune este numai pentru elevii care pot certifica faptul că sunt bolnavi
Articolul următorVIDEO Cum arată Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală înainte să îi primească pe elevi