Acasă Actualitate Care sunt regulile redeschiderii grădinițelor/ Raluca Turcan: „Trebuie să-i învățăm și pe...

Care sunt regulile redeschiderii grădinițelor/ Raluca Turcan: „Trebuie să-i învățăm și pe cei mici să se protejeze”

Foto:pixabay.com

Vicepremiereul Raluca Turcan scrie într-o postare pe Facebook despre condițiile în care vor fi redechise creșele, grădinițele și a after-school-urile care funcționează pe timpul verii. „Este o măsură pe care am susținut-o cu toată forța, însă este foarte important să respectăm cu strictețe regulile sanitare! Virusul încă este prezent și trebuie să-i învățăm și pe cei mici să se protejeze”, a scris vicepremierul pe Facebook.

Reguli care trebuie respectate de către personalul didactic și administrativ, de către copii și părinți, enumerater de Raluca Turcan:

  • Curățenie generală înaintea redeschiderii și dezinfecția zilnică a spațiilor, cu substanțe biocide avizate și în cantități recomandate pentru copii;
  • Trasee bine delimitate și ore diferite pentru plecări și sosiri, distanțarea în sălile de clasă, dar și un triaj epidemiologic la sosire atât pentru angajați, cât și pentru copii;
  • Reducerea numărului de jucării, spălarea / dezinfectarea regulată a celor care vor rămâne în clase;
  • Copiii vor fi învățați cum să se spele pe mâini și vor fi asistați în acest sens de un adult;
  • Activitățile didactice vor fi realizate cu precădere în exterior, în spații deschise.

StiriEdu.ro a consultat documentul care cuprinde aceste reguli întocmite de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate:

Sălile de grupă vor fi astfel  amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă. Trebuie asigurată o suprafață de minim 4,5mp/copil.

Distanțarea fizică se va asigura în domitoare și în sălile de masă prin plasarea paturilor, respectiv a șezlongurilor, respectiv a măsuțelorla cel puțin 1,5 m distanță între ele.

Încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant

Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesențiale din procesul intructiv educativ.

Pătuțul sau salteaua va fi indivildualizată, adică un copil va folosi același pat.

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program, iar atunci când mai multe grupe sunt afară vor evita contactul strâns între copii și  vor evita jocurile care presupun apropeirea între copii la mai puțin de 1,5 m.

Articolul precedentAvocatul Poporului recomandă eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatură la examene
Articolul următorEvaluare Națională 2020: Cum se va da examenul în condițiile pandemiei de COVID-19