Acasă Actualitate OFICIAL Normele pentru redeschiderea grădinițelor, publicate în Monitorul Oficial

OFICIAL Normele pentru redeschiderea grădinițelor, publicate în Monitorul Oficial

Foto:pixabay.com

Ordinul cu normele pentru redeschiderea grădinițelor, a creștelor și a after-school-urilor a fost publicat în Monitorul Oficial. Asta Înseamnă că cel puțin instituțiile de învățământ preșcolar pot fi redeschide începând de mâine, dar cu respectarea unor regui stricte pentru siguranța elevilor.

La intrarea în grădiniță, creșă, afterschool o persoană desemnată va asigura  fluidizarea sosirilor și fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

Ușile de intrare (poartă, ușă) vor fi menținute deschise la venirea copiilor in unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.

Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității/persoana desemnată.

Triajul epidemiologic constă:

  1. Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depășească 37,3 grade Celsius;
  2. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus;

iii. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius  sau/și prezența de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiți la program. Aceștia sunt lăsați în grija părinților cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Copiii trebuie primiți individual de către persoana desemnată și preluați de părinte la ușa unității, evitându-se, circulația în interior.

Copiii vor fi învățați și ajutați să se  spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde. 

Măsurile de igienă și comportament trebuie respectate atât  în zona preșcolară, cât și în cea școlară (menținerea distanței fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măștii faciale, spălatul pe mâini).

Serviciile de curățenie se vor realiza înainte de începerea activității și după somnul copiilor, la sfârșitul programului.

Curățenia generală se va face prin  spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanții, biocide avizate.

Toate suprafețele –  trebuie curățate –  inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate,  frecvent  prin ștergerea cu apă și detergent.

Articolul precedentVIDEO Sfaturi pentru un examen reușit la proba matematică de la Evaluarea Națională 2020
Articolul următorUniversitatea Harvard renunță temporar la testele standardizate pentru admitere