Emoții mari pentru cei 3.300 de candidați la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” care au susținut examenul în condiții speciale, cu măști și distanțați la 1,5 metri, la Romexpo. Sute de părinți au aglomerat cele două intrări de la complexul expozițional pentru a-i aștepta pe candidații care primeau rezultatul pe loc.
Concurenții au intrat în sală la prima oră a dimineții pentru a fi testați epidemiologic. Niciun candidat nu a avut temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius.
„În acest an situația epidemiologică a fost deosebită. Sunt în primul an de mandat și atunci a trebuit să facem totul de la zero. Pentru a fi mai comod pentru candidați am ales această locație, la Romexpo, care oferă foarte multe clădiri foarte înalte și cu o suprafață de 34.000 metri pătrați pentru cei 3.300 de candidați, respectând cam 7-10 metri pătrați pentru fiecare candidat”, a spus Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”.
Pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum și la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) s-au înscris 3.326 de candidaţi. Anul acesta sunt scoase la concurs 1.114 locuri, din totalul de 1.160, finanţate de la bugetul de stat și 292 locuri cu taxă. Concurența este de 3,5 pe loc, anul acesta fiind cu 300 de candidați în plus față de 2019.
Singura facultate unde numărul de candidați a fost mai mic decât numărul de locuri scoase la concurs este Facultatea de Farmacie.
„La Farmacie, probabil că aspectul material și faptul că ulterior nu-și găsesc joburi bine plătite a făcut să avem sub un candidat pe loc. Probabil că acolo o să facem niște masterate pentru a completa acesr deficit de personal. O să acționăm la nivelul Ministerului Sănătății și al Guvernului pentru a crește salariile și la farmaciști, pentru că altfel o să avem numai asistenți de farmacie și nu farmaciști”, a mai spus rectorul.
Studenții la Medicină vor învăța începând cu anul universitar următor despre coronavirus, care cel mai probabil va începe online, în condițiile epidemiologice actuale.
„O să încercăm la specialitatea de boli infecțioase și la epidemiologie să introducem un capitol legat de acest Sars-Cov-2. Noi studiem încă modalitățile în care vom efectua lucrările practice, de laborator, stagiile clinice pentru toamnă. Văzând evoluția epidemiologică va fi foarte greu să anticipăm de acum câți studenți aducem în spitale și în laboratoare. Dar medicina se învață la patul pacientului și vom face toate eforturile ca de dimineață până seara târziu studenții să vină și la patul pacienților. Dacă situația epidemiologică va fi tot așa cursurile vor rămâne online, dar partea practică – adică studiile clinice și laboratoarele- se vor desfășura”, arată rectorul Viorel Jinga.
După trei ore de examen, concurenții au spus că testele grile au fost rezonabile. „A fost decent. Am dat la Medicină Generală. Nu mi s-au părut întrebări capcană, cum erau în anii trecuți. Eu sunt anul III și vreau să mă mut la buget. Sper să ne întoarcem la facultate cât mai repede. pentru că oricât s-ar fi descurcat profesorii noștri în online tot ne lipsește interacțiunea la foarte multe materii”, a spus Teodora.
Și pentru Valentin care a dar pentru prima dată la specializarea Tehnică Dentară a fost accesibil testul grilă, a luat 51 de puncte. „La medicină se intră mult mai greu, dar aici mi s-a părut rezonabil. Acum cum sper să intru”, spune concurentul.
Andreea a ieșit printre ultimii din sală. S-a pregătit intens în ultimele trei luni. „Acum să vedem care vor fi ultimele medii. Că eu am luat 90 de puncte la Medicină Generală. A fost ok cu masca pe față că era răcoare în sală”, a spus eleva.
Record de olimpici care dau admiterea la UMF Bucureşti/ Examenul are loc la Romexpo