Acasă Actualitate Ore mai puține pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a...

Ore mai puține pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX a -proiect

Foto: World Vision

Ministerul Educației propune tăierea numărului de ore pe care elevii le vor petrece la școală numai pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a din anul școlar 2020-2021.

Propunerea este făcută în contextul orele ar fi trebuit tăiate la toate clasele începând din toamnă. Președintele Klaus Iohannis a promulgat anul trecut legea care prevede că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin. Legea prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”.

Consultă aici proiectul prin care sunt aduse modificări la legea educației

Consultă aici nota de fundamentare pentru modificările aduse legii educației

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educației arată că din  anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului Educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Proiectul prevede că modificarea disciplinelor studiate la școală și a numărului de ore  pentru fiecăre discipline va avea loc începând cu anul școlar 2020-2021 și se va finaliza până la începerea anului școlar 2025-2026.

„Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării și se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a,începânddin anul școlar 2020-2021.(12) Aplicarea prevederilor alin. (11)seva finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 -2026”,  se arată în proiect.

Ministrul Educației, Monica Anisie, arată că nu se pot reduce orele la toate clasele dintr-o dată.

Nu se reduc orele pentru toate clasele pentru că nu se poate implementa de anul ăsta și nu este recomandat de către specialiștii în științele educației din grupul de lucru de la Ministerul Educației.  Nu poți interveni într-un ciclu de învățare cu o astfel de schimbare radicală. Se taie orele numai pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, pentru că acolo începe un ciclu nou și acolo poți interveni. Dacă le spui acum celor de la clasa a VII-a că vor parcurge un alt plan de învățământ..în nicio țară din lumea asta nu se procedează așa din punctul de științific”, a explicat Monica Anisie pentru StiriEdu.ro.

De asemenea, proiectul prevede și că Ministerul Educației poate modifica numărul de ore alocat disciplinelor de studiu prin planurile cadru în caz de închiderea școlilor așa cum a fost în acest an.

„În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educațieîn unităţile de învăţământ, ca  urmare  a  deciziei  autorităților  competente,  Ministerul  Educației  și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de orede predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, potrivit propunerii de modificare a articolului 66 din legea educației.

În luna martie, Ministerul Educației a făcut un sondaj printre profesori, părinți și elevi prin care îi întreba sunt discipline de studiu care ar trebui să nu se mai regăsească în planurile cadru începând din toamnă, astfel încât să fie puse în aplicare prevederile din modificarea legii educației, promulgată în noiembrie anul trecut de președintele Klaus Iohannis, prin care se taie orele petrecute de elevi la școală.

În prezent, potrivit legii educației, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Articolul precedentDouă instituții de învățământ din România, selectate de Comisia Europeană să facă centre de excelență în învățământul profesional
Articolul următorDe ce nu se taie orele la toate clasele? Monica Anisie: Nu poți interveni cu o astfel de schimbare radicală