Acasă Actualitate Universitatea Johns Hopkins: 35 de milioane de dolari pentru 2 studii clinice...

Universitatea Johns Hopkins: 35 de milioane de dolari pentru 2 studii clinice despre tratamentul cu plasmă

Foto: Universitatea Johns Hopkins

Universitatea Johns Hopkins a primit o finanțate de 35 de milioane de dolari din partea Departamentului Apărării SUA pentru două studii clinice pe care le va desfășura la nivel national pentru a testa eficacitatea tratamentului cu plasma pentru pacienții cu COVID-19.

Cercetătorii vor efectua studiile în 20 de clinici ambulatorii din centrele medicale din SUA, pe un număr de 1.100 de persoane. Oamenii de știință vor  să stabilească dacă terapia cu plasma sanguină convalescentă poate fi utilizată în mod eficient pentru a trata persoanele aflate în stadiul incipient al bolii COVID-19 sau pentru a preveni infecția la cei cu risc ridicat de expunere la virus la domiciliu sau la locul de muncă.

„Terapia cu plasmă sanguină poate avea cel mai mare potențial în furnizarea imunității imediate persoanelor cu risc ridicat de expunere la COVID-19 și tratarea precoce a COVID-19 pentru a preveni spitalizarea sau moartea”, spune David Sullivan, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Școala de Sănătate Publică din Bloomberg, unul dintre coordonatorii studiilor.

Cercetătorii vor include  în studiul lor 500 de persoane care au fost expuse la COVID-19 în casa lor sau la locul de muncă. Alți 600 de participanți vor fi cei sunt în primele zile de  boală COVID-19,  adică se află în primele opt zile, dar nu sunt suficient de bolnavi pentru a fi într-un spital. Toți participanții vor avea vârsta de peste 18 ani.

Terapia cu plasma sanguină convalescentă a fost folosită în ultimul secol în tratamentul pentru boli grave în spitale, inclusiv în timpul pandemiei de gripă din 1918 sau a sindromului respirator acut sever apărut în 2003.

În prezent, numai pacienții spitalizați au acces terapia cu plasmă covalescentă.  

Articolul precedentDe ce nu se taie orele la toate clasele? Monica Anisie: Nu poți interveni cu o astfel de schimbare radicală
Articolul următorRareș Voicu, noul președinte al Consiliului Național al Elevilor