Acasă Actualitate ULTIMA ORĂ Școlile pot angaja profesori și medici în cazul în care...

ULTIMA ORĂ Școlile pot angaja profesori și medici în cazul în care nu au suficienți

Foto: StiriEdu.ro

Școlile pot organiza concursuri în vederea ocupării pozițiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile didactice și nedidactice, dar și pentru posturile vacante de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici din unitățile de învățământ, potrivit unei decizii adoptate de Guvern în ședința de miercuri.

În fapt, au fost aduse modificări la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care interzicea organizarea de concurs pentru locurile neocupate din instituțiile publice pe durata stării de alertă.

Astfel, Guvernul acordă școlilor posibilitatea școlilor, ca pe durata stării de alertă, să organizeze  concursuri în vederea ocupării pozițiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile didactice și nedidactice, dar și pentru posturile vacante de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici din unitățile de învățământ.

„Măsura este esențială în actualul context epidemiologic, întrucât este nevoie de un cadru legal flexibil care să permită luarea unor decizii aplicate și adaptate nevoilor locale, având în vedere situațiile specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale. De asemenea, în condițiile unei potențiale limitări a interacțiunii la clasă/cursuri, în funcție de dinamica răspândirii SARS-CoV-2, reglementarea unui cadru juridic adecvat și, implicit, a securității raporturilor juridice în privința asigurării dreptului fundamental la învățătură erau imperios necesare”, arată Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Citiți și: OFICIAL Guvernul a adoptat ordonanța prin care e reglementată școala online/ Cine decide cum începe anul școlar

De asemenea, a fost reglementată și procedura de suspendare, pe durata stării de alertă, a activităților didactice care impun prezenţa fizică în învățământul preuniversitar și universitar. Astfel, în unităţile de învăţământ preuniversitar, aceste activități se pot suspenda, la propunerea Consiliului de administrație din școală, cu avizul inspectoratului școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și al Direcției de Sănătate Publică Județeană/Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Aprobarea este dată, prin hotărâre, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență/Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Activitățile didactice care impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.

Citiți și: Cum arată declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a publicat normele privind deschiderea anului școlar

Când se stabilește scenariul pentru începerea școlii: 10 septembrie, data limită

Cum arată declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală

Noul an școlar: Masca este obligatorie pentru toți elevii/ Preșcolarii nu sunt obligați să o poarte

Articolul precedentVIDEO Raluca Turcan: Solicităm Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă proiectul cu școala online
Articolul următorCum începe anul universitar: Senatul stabilește dacă studenții vin fizic la cursuri