Riscul de transmitere comunitară, sănătatea familiei, facilitățiile școlii sunt câteva din coordonatele de care trebuie să țină cont cei care decid începerea școlii, susține medicul Mihai Craiu . Pediatrul susține că dacă școala nu se deschide fizic atunci trebuie să ne întrebăm ce punem în locul școlii fizice, pentru că nu toți copiii au acces la internet sau la tablete.
De ce trebuie să ținem în accepția pediatrului Mihai Craiu:
- 1. Riscul de transmitere comunitară a noului coronavirus în zona respectivă. Dacă este o zonă in care activitatea se desfăsoară aproape normal – inclusiv activitațile de divertisment sau restaurantele – atunci riscul pentru copii și familiile lor este redus.
- 2. Structura de sănatate a familiei respective – dacă există sau nu comorbidități semnificative.
- 3. Facilitatea accesului către si dinspre școală. Riscul de infectare, cu SARS-CoV-2, poate fi mai mare pentru un bunic dacă acesta merge cu metroul sau alt mijloc de transport aglomerat catre scoală decât dacă dezvoltă nepotul o infecție asimptomatică de la acea școală.
- 4. Facilitățile școlii respective. Lipsurile pot fi remediate in următoarele 2 săptămâni, măcar parțial. O clasa de școală rurală cu 12 elevi și WC in curte constituie un risc mult mai mic de infectare decât o clasă ultramodernă cu 30 de elevi. In prima clasă se poate monta un dispenser pentru dezinfectant de mâini pe bază de alcool. In a 2a trebuiesc purtate strict măștile.
Citiți și:
Pediatrul Mihai Craiu: „Chiar și un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască”
Medicul Mihai Craiu: Școlile pot fi deschise/ Ar trebui ca fiecare clasă să aibă o chiuvetă