Deschiderea școlilor a dus la dezbateri aprinse în majoritatea țărilor europene. Dacă în unele țări școlile au fost deschide în vară pentru examenele naționale, în altele abia acum se deschid școlile după aproape jumătate de an de la închidere. Măsurile de siguranță anunțate pentru noul an școlar sunt stricte. Purtarea măștilor la ore, pe coridoare și în pause, dezinfectarea frecventă a mâinilor, grupe mai mici de copii la clasă sau aerisirea frecventă a încăperilor sunt numai câteva dintre măsurile luate în țări precum Marea Britanie, Franța, Italia, Suedia sau Germania.
- În Marea Britanie debaterile privind deschiderea școlilor sunt în toi. Părinții și profesorii sunt nemulțumiți de modul în care guvernul de la Londra gestionează criza provocată de coronavirus. Majoritatea școlilor din Anglia și Tara Galilor se vor redeschide de la 1 septembrie. Pentru a-i convinge pe părinți să-și lase copiii la școală, ministrul Educației le-a trimis acestora o scrisoare deschisă în care le spune că le riscă viitorul dacă nu vor să-I trimită la școală.
Primele școli deschide au fost cele din Scoția, unde după dezbateri aprinse sunt obligatorii măștile purtate de elevii de peste 12 ani. Regulile pentru școli sunt totuți stricte: aerisirea cu regularitate a școlilor a claselor, distanțare fizică pentru elevii de la gimnaziu și liceu.
Purtarea măștii nu a fost de la început obligatorie. Dar după dezbateri privind utilitatea acesteia și clarificări din partea guvernului, elevii din Scoția și Irlanda de Nord trebuie să poarte măști pe coridoarele școlii și în zonele comunale pentru a reduce riscul transmiterii coronavirusului.
În Țara Galilor, unele școli s-au redeschis la sfârșitul lunii iunie, pentru un număr mult mai mic de elevi.
- În Germania, primele școli deschise au fost școlile din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest. Elevii au fost împărţiţi în grupuri mici, care nu au voie să interacționeze unele cu celelalte. Școlile s-au deschis treptat în funcție de land. Iar regulile de igienă diferă de la un land la altul. În landul Renania de Nord-Westfalia, măștile sunt obligatorii și în clasă, dar numai până la sfârșitul lunii august.
În landul Brandenburg, elevii și profesorii trebuie să poarte măști pe coridoare, scări și cantine, dar nu în sălile de clasă și în locurile de joacă.
Reguli speciale au fost adoptate și pentru profesori care trebuie să respecte o distanța minima de 1,5 metri față de ceilați.
- În Suedia, școlile nu s-au închis niciodată de când a început pandemia de coronavirus și nici nu schimbat radical regulile. Distanțarea socială și măștile au fost recomandate, dar opționale.
Planul suedezilor pare să fi fost sigur, pentru că în rândul copiilor numărul de infectări a fost foarte mic. Medicii pediatri au arătat că au fist puține cazuri severe de COVID-19 în rândul copiilor de vârstă școlară din Stockholm. Un singur copil ar fi murit din cauza coronavirusului.
- În Italia, certurile politice au fost la ordinea zilei pe timpul verii în ceea ce privește deschiderea școlilor. Pentru că a fost lovită crunt de coronavirus în primăvară, Italia a decis ca școlile să fie închise până în septembrie. Vor fi deschide pe 14 septembrie, cu clase cu un număr mic de elevi pentru a se putea distanța unii de ceilalți. Vor fi angajați 50.000 de profesori pe o perioadă determinată acolo unde clasele vor fi împărțite în două. Elevii vor purta obligatoriu măști, iar profesorii și măști și viziere. Atunci când vremea va permite cele mai multe lecții se vor ține în aer liber, iar acolo unde este posibil în teatre și muzee.
- În Franța, școlile au fost redeschide în mai, însă au fost rapid închide după ce au apărut zeci de infecții cu coronavirus. Atunci regulile pentru elevi erau distanța de un metru la școlile primare și ogligativitatea măștii pentru copiii mai mari, în cazul în care distanța socială nu era posibilă.
Pentru septembrie, guvernul de la Paris pregătește o serie de măsuri printre care obligativitatea purtării măștii pentru toți profesorii și pentru elevii de la 11 ani în sus. Dacă numărul de infectări va crește și se vor impune noi restricții, Ministerul Educației are un plan clar pentru a continua școala online. Toate școlile vor trebui să aibă trasee bine configurate. Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat recent că în toate școlile profesorii vor face mai întâi o evaluare a elevilor pentru a vedea unde stau din punct de vedere al educației.

Citiți și: Disputa purtării măștilor în școlile din Anglia: Elevii își vor acoperi fața pe coridoare
O parte dintre elevii din Germania s-au întors luni la școală/ Care sunt condițiile
Măsurile luate de 26 de țări UE pentru a redeschide școlile/ Ce pregătesc pentru anul 2020 – 2021