Acasă Actualitate A început școala în Republica Moldova/ Cei mai mulți elevi s-au întors...

A început școala în Republica Moldova/ Cei mai mulți elevi s-au întors la clasă VIDEO

În cea mai mare parte a școlilor din Republica Moldova cursurilor vor avea loc în clasă, a anunțat marți ministrul Educației, Igor Sarov. Astfel, din 1252 instituții de învățământ general publice și private în  1233 de instituții procesul educațional se desfășoară fizic cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor19 instituții de învățământ vor activa de la distanță dintre care 11 instituții sunt în carantină, iar 8 dintre ele nu și-au reluat activitatea din varii motive.

„Programul de funcționare a instituțiilor de educație timpurie va fi stabilit de către administrația instituției, coordonat cu fondatorul, autoritatea publică locală cu asigurarea condițiilor de minimizare a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției, alocarea timpului suficient pentru curățarea spațiilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor, inventarul jucăriilor și materialelor didactice”, a spus Igor Șarov, care a precizat că fiecare grădiniță sau crește va stabili numărul necesar de ingrijitori și educatori. Copii vor fi însoțiți atunci când vor avea nevoie la toaletă.

În Republica Moldova există patru ghiduri puse la dispoziția celor care participă la sistemul de educație: ghidul elevului din ciclul primar, ghidul elevului din ciclul gimnazial și liceal, ghidul elevului din învățământul profesional și tehnic și ghidul părintelui.

Școlile din Republica Moldova au avut de ales dintre 7 modele:

Modelul 1, prezența la școală 100% este implementat de 800 instituții de învățământ;

Modelul 2, învățarea pe schimburi – 105 instituții;  Modelul 3, învățarea combinată (zile de prezență și zile la distanță) –3 instituții;

Modelul 4, hibrid, învățarea pe grupe: 50% copii în clasă, 50% copii de la distanță, – 6 instituții;

Modelul 5, alternantă, pe săptămâni – 5 instituții;

Modelul 6, exclusiv online – a fost ales de 19 instituții acesta este un model temporar în legătură cu situația de carantină în localitate sau în instituție

Modelul 7, mixt (combinarea la nivelul treptelor de învățământ a modelelor 1-6)  -314 instituții.

Datele statistice privind școlile:

  • În condițiile modelelor alese, 3891 de cadre didactice din 28.000 ceea ce constituie 7,19% din numărul total de cadre didactice vor activa cu peste 1,5 normă didactică.
  • Totodată, din 1398 de instituții de educație timpurie publice raportate la moment, pentru 404 grădinițe fondatorii au luat decizia de a le redeschide, 994 dintre instituțiile de educație timpurie urmează să obțină decizia de redeschidere. În prezent, în aceste instituții se menține comunicarea cu familiile și copiii de la distanță.
  • Din numărul total de 91 instituții de învățământ profesional tehnic pentru Modelul 1, prezența fizică 100% în instituția de învățământ  au optat – 27 instituții; Modelul 2, învățarea în 2 schimburi – 14 instituții; Modelul 3, învățarea alternantă – 4 instituții; Modelul 4, Hibrid – 7 instituții; Modelul 5, învățarea la distanță – online – 32 de instituții din mun. Chișinău (pe parcursul primelor 2 săptămâni); Modelul 6, învățarea mixtă – 39 instituții.
  • De asemenea, cele 24 de instituții de învățământ superior publice și private din țară, pe parcursul a cel puțin două săptămâni vor desfășura procesul de studii în regim online. Ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice, universitățile vor desfășura studiile într-o formă combinată (în sălile de curs și online) prin folosirea în acest scop a platformelor educaționale accesibile.

Ministerul Educației din Republica Moldova a constituit Grupul Național de Coordonare a Siguranței în Educație, care va gestiona dezbaterile cu privire la implementarea reglementărilor în cadrul instituțiilor de învățământ.

„Ca să fim cât mai siguri că probleme se rezolvă, am activat Linia verde la nivelul fiecărui raion. Serviciul de asistență raional/ municipal, directorii instituțiilor de învățământ vor raporta în mod regulat Grupului Național de Coordonare a Siguranței în Educație problemele de maxim interes și situațiile critice, completând online „Formularul Verde de siguranță”, a menționat ministrul.

Citiți și: Deschiderea anului școlar în Republica Moldova: Toți elevii revin în bănci pe 1 septembrie VIDEO

Profesorii din Republica Moldova, instruiți să recunoască cum se transmite coronavirusul

Articolul precedentElevii, nemulțumiți de măsurile pentru noul an școlar: „Educația noastră nu e experimentul vostru!”
Articolul următorMedicul Alexandru Rafila: Eu fac apel la părinți să se informeze