Acasă Actualitate Cum se vede școala online de la Sibiu/ Șerban Suciu, președintele Elevilor:...

Cum se vede școala online de la Sibiu/ Șerban Suciu, președintele Elevilor: Este este un instrument bun

Șerban Suciu, elev în clasa a-XII-a și președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, vorbește într-un interviu pentru ȘtiriEdu.ro despre situația actuală a școlii. Elevul spune că în ultimele 5 luni nimeni nu a fost în stare să facă nimic pentru ca toți elevii să aibă acces la educație. „Școala online este este un instrument bun, dar absolut non-incluziv. Dacă toată lumea ar fi la același nivel de trai în România, unul mediu, spre exemplu, atunci da, școala online ar fi cea mai înțeleaptă decizie. Dar nu suntem!”, declară Șerban Suciu.

Interviu realizat de Oana Vasiliu

Cum ai început să faci proiecte educaționale?

Experiența mea cu proiectele educaționale a început înainte de Consiliul Elevilor, când eram mare fan al dezbaterilor, așa că eu, împreună cu o prietenă foarte bună de-a mea, am pus bazele unui club de debate în liceul nostru. Se baza pe învățare peer-to-peer, noi am devenit oarecum mentori și învățam alți copii elemente de oratorie, erori de raționament, organizând meciuri și competiții între ei. Chiar cred că debate-ul este unul dintre cele mai minunate moduri de a învăța. Prin cooperare ajungi la competiție și creezi un cadru în care nu mai existăm nici eu, nici tu, nici noi, ci există ideile mele, ideile tale și ideile noastre.

Ulterior, asumându-mi rolul de președinte al Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu, povestea cu proiectele educaționale a continuat. Probabil motivul pentru care facem asta este din cauza unor sincope. Există anumite lipsuri pe care le avem din actul instructiv-educativ, cred că nimeni nu poate spune că procesul de predare-învățare în școala românească este unul comprehensiv. Și aici intervin eu, ori prin Consiliul Elevilor, ori prin clubul de dezbateri și sper că-mi fac treaba cât de cât bine.

Ce înseamnă pentru tine experiența Consiliului Elevilor?

Pentru mine, Consiliul Elevilor a reprezentat (și reprezintă) cel mai toxic mediu în care m-am aflat vreodată. Totodată, este experiența care m-a ajutat cel mai mult să cresc și să mă dezvolt, așa că la finalul zilei, nu pot recomanda această experiență celor slabi de înger. Faptul că sunt președintele CJE Sibiu mi-a deschis multe uși și sunt recunoscător pentru asta, dar în combinație cu caracteristica mea de a mă implica 200% în tot ceea ce fac, este foarte probabil să nu mai fiu atât de bine pe plan emoțional, cum eram înainte.

Criza pandemică a schimbat radical felul în care ne raportăm la școală. Cum crezi tu că ar trebui să arate școala astăzi?

Când te lupți pentru digitalizarea educației luni la rând și când conversezi constant cu instituțiile pe tema asta, această întrebare vine ca o palmă peste față. Pentru că 5 luni, nimeni nu a fost în stare să facă nimic și este dezamăgitor. Școala de astăzi ar trebui să fie una în care măsurile sunt respectate, infrastructura este asigurată șamd. Totul ar trebui să se rotească în jurul dreptului copilului la educație gratuită. Ar trebui să se respecte Legea nr. 109/2020, pentru că dacă nu, vom ajunge la un abuz în serviciu. Este dezamăgitor cum Executivul crede că noi nu înțelegem ce se întâmplă. Bibliotecă Școlară Virtuală, acces la internet în toată țara, device-uri, catalog electronic, acum este timpul lor. (…)

Cum vezi tu școala online?

Școala online este este un instrument bun, dar absolut non-incluziv. Dacă toată lumea ar fi la același nivel de trai în România, unul mediu, spre exemplu, atunci da, școala online ar fi cea mai înțeleaptă decizie. Dar nu suntem! Și Executivul pare că nu înțelege faptul că sunt diferențe uriașe urban-rural. Cred că cea mai înțeleaptă decizie ar fi o autonomie totală a unității de învățământ, fiecare școală să decidă cum și când începe cursurile.

Cum au fost interacțiunile cu colegii în perioada carantinei? Prin ce metode ați ținut legătura?

Ne-am descurcat, am făcut ZOOM-uri, am vorbit mult la telefon, am descoperit diverse aplicații precum Houseparty. Noi am avut noroc, ne-a fost dor, dar am reușit cumva să ținem aproape. Odată parte dintr-o comunitate, scapi mai greu. Ne-am focusat toți pe muncă personală. Unii am scris, alții am muncit de acasă, trebuia să ne ținem mintea ocupată.

Cum crezi tu că am putea diminua fenomenul de bullying?

Cu siguranță nu prin Poliția pentru Siguranță Școlară. Profesorii trebuie să seteze un exemplu, să fie calzi și empatici, să devină modele de conduită, în adevăratul sens al cuvântului. Cazurile de bullying trebuie raportate la inspectoratele școlare județene. Nu se raportează absolut nimic, totul e roz și curcubeu, avem numai școli de elită peste tot. Psihopedagogii joacă un rol important aici, iar faptul că statistica ne arată că avem un consilier școlar la 2000 de elevi este extrem de îngrijorător. De exemplu, în anul școlar 2018- 2019, la nivelul județului Sibiu au fost raportate numai 77 de cazuri de violență în școli, acesta e un număr infim și utopic.

Fenomenul se poate stopa prin consiliere, schimb de bune practici, raportare, implicare. Mai degrabă aș investiga, dacă aș fi psihopedagog, comportamentul celor care fac bullying, decât celor care sunt bullied. Eu știu că se tratează cauza, nu efectul.

De ce este importantă educația?

Este important să fii educat, ca să fii performant. Este singura modalitate prin care putem să ne creăm seturi de valori. Mulți văd educația ca pe un mijloc, dar de fapt, trebui să o vedem ca pe un scop, un deziderat la care să ajungem cu toții. Informația încă înseamnă putere.

De ce ar trebui să își continue un tânăr din ziua de azi studiile?

Liceul din ziua de astăzi te îmbibă cu informații. Este super important să aprofundezi, să descoperi acel ceva ce îți place. Studiul superior s-a transformat, încet-încet, din moft în necesitate. Trebuie doar să nu uiți să-ți menții mintea deschisă spre învățare, spre educație. Să ai încredere să mai începi încă odată de la zero, pentru că oricât de întunecată este noaptea, soarele tot va răsări și oricât de rău ar fi, Pământul nu se oprește din învârtit, iar Coca-Cola nu-și schimbă rețeta.

Citiți și: Elevii, părinții și sindicatele cer modificarera ordinului cu regulile sanitare pentru școli: A generat confuzie

Articolul precedentStudenții de la Jurnalism și-au făcut emisiune online
Articolul următorSorin Cîmpeanu, reales preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor