Acasă Actualitate Coronavirus. Ghidul pentru siguranța în școli întocmit de un virusolog: Încurajați purtarea...

Coronavirus. Ghidul pentru siguranța în școli întocmit de un virusolog: Încurajați purtarea măștii în clasă

INQUAM PHOTO/ Octav Ganea

Clasele ar trebui aerisite la fiecare 20 de minute, masca purtată permanent în timpul orelor, iar elevii să stea la o distanță de cel puțin doi metri, arată un virusolog din Marea Britanie într-un articol publicat de tes.com.

Shetal Arjan-odedra a întocmit un mic ghid pentru siguranța elevilor în școli în contextual pandemiei de coronavirus.

  • Cum se transmite coronavirusul? SARS-CoV-2  se transmite în principal prin picături respiratorii, care sunt eliberate la vorbire, tuse, strănut etc. Datorită faptului că aceste picături sunt „mari și grele”, ele tind să nu rămână suspendate în aer mult timp, necesitând apropierea între două persoane pentru infecție.
  • Transmiterea prin suprafețe contaminate poate fi, de asemenea, o cale, deși acest lucru a fost dezbătut recent și a sugerat că  prezintă doar un risc mic, adică virusul este infecțios doar câteva ore, mai degrabă decât zile, pe o suprafață neînsuflețită, după contactul cu o persoană infectată sau picături respiratorii. Totuși, aceasta ar putea fi o cale cheie de transmitere în școli. În plus, transmisia aerosolilor. Experții cred acum că virusul se poate transmite prin picături mai mici. Spre deosebire de picăturile respiratorii, acestea pot călători mai departe și pot rămâne în spații închise, slab ventilate, cum ar fi sălile de clasă.
  • Ce este o doză infecțioasă? Aceasta este cantitatea de virus la care este expusă o persoană și ce înseamnă aceasta pentru șanse de infecție și severitatea bolii. De exemplu, expunerea la o doză infecțioasă mai mică ar reduce probabilitatea de infecție și ar duce doar la o boală ușoară. Modelele folosite labrator susțin această teorie și, în plus, acest lucru a fost adevărat și pentru alți viruși, cum ar fi gripa.
  • Cum se poate reduce  transmisia virusului prin picături respiratoria? Mențineți o distanță de doi metri între elevii din clasă. Deși acest lucru este o provocare și necesită ca profesorii să adopte soluții inovatoare, aceasta este o distanță sigură pentru a se asigura că picăturile respiratorii cad din transmisie.
  • Maximizați distanța dintre elevi în cadrul unei clase – deși doi metri pot fi dificil de realizat.
  • Evitați munca în grup
  • Asigurați-vă că elevii rămân în aceleași bănci
  • Pentru reducerea transmisiei virusului prin suprafețe evitați partajarea echipamentului.
  • Încurajați spălarea mâinilor sau igienizarea cu gel pentru mâini care conține cel puțin 70% alcool.
  • Dezinfectați suprafețele și orice echipament comun între bule.
  • Despre reducerea transmisiei prin aerosoli. Odată cu schimbarea vremii, acesta este de departe cel mai dificil sfat de implementat – asigurați-vă că sălile de clasă sunt bine ventilate, ținând ușile și ferestrele deschise. În mod ideal, aerul dintr-o cameră ar trebui schimbat complet la fiecare 20 de minute, potrivit experților.
  • Despre scăderea dozei infecțioase. Încurajați purtarea măștii în clasă. Purtarea măștilor în mod corespunzător are potențialul de a reduce doza infecțioasă prin reducerea transmiterii virusului.

Citiți și: București: Lista completă a celor 39 de școli și licee aflate în scenariul roșu

Articolul precedentBucurești: Lista completă a celor 39 de școli și licee aflate în scenariul roșu
Articolul următorConcurs internațional pentru viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România