Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, consideră că inspectorii școlari generali și adjuncți ar trebui numiți politic, pentru că altfel dacă sabotează ministrul acesta va eșua în reformele pe care vrea să le implementeze.
Într-o postare pe Facebook, Funeriu aduse patru argumente pentru a-și susține afirmațiile:
- 1) ministrul învestit în baza unor alegeri democratice pune în practică politicile din programul de guvernare prin inspectorii școlari generali. Dacă aceștia îl sabotează, ministrul eșuează. Imaginați-vă un Miclea ministru cu inspectori puși în funcție de Pop sau Andronescu. Așa cum nu poți să faci băsism cu oamenii lui Iliescu sau iohannism cu oamenii lui Băsescu, nu poți să faci reforme cu antireformiști.
- 2) Orice „depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine e responsabil pentru bune și rele.
- 3) Cum împiedici inspectorii școlari să aibă simpatii politice? E, probabil, neconstituțional.
- 4) Ca să schimbi ceva într-un sistem atât de inerțial (și nimeni nu se îndoiește că trebuie schimbate multe) e nevoie ca cei care operează schimbarea să fie… mulți și să știe exact ce au de făcut din prima zi. Verticala puterii în sistem trebuie să acționeze rapid, unitar și eficient. Echipa trebuie pregătită din timp, în anii de opoziție, altminteri odată ajuns democratic la putere pierzi timp prețios făcând pedagogie cu subalternii.5) Ceea ce e obligatoriu de făcut, și mult mai important, e depolitizarea și dezideologizarea procesului educațional. Copiii nu trebuie îndoctrinați!Administrarea trebuie să fie politică, ceea ce ajunge la copii trebuie să fie apolitic (cu o excepție: copiii trebuie să știe că regimurile naziste și comuniste au fost criminale).
Citiți și: De ce nu se organizează concursurile pentru inspectori? Anisie: Suntem în stare de alertă