Acasă Actualitate Școala online: 3 din 10 instituții nu sunt pregătite pentru scenariul galben...

Școala online: 3 din 10 instituții nu sunt pregătite pentru scenariul galben sau roșu


Aproape 35% dintre școli nu sunt pregătite pentru predarea online, arată rezultatele unui chestionar realizat de Federația „Spiru Haret”, în perioada 5-11 noiembrie 2020, în rândul personalului didactic auxiliar. Cei care au spus că școlile nu sunt pregătite au fost informaticienii, iar acest lucru s-a întâmplat încondițiile în care, la ora actuală, toate unitățile au trecut în scenariul roșu din cauza creșterii riscului de îmbolnăvire la nivelul întregii țări.

La chestionar au răspuns peste 1.037 de angajați – personal didactic auxiliar, cei mai mulți dintre aceștia (38,9%) fiind în categoria de vârstă 40-49 de ani, 34,3% din categoria 50-59 de ani, iar 17,8% au între 30 și 39 de ani.
• 26,2% dintre respondenți afirmă că nu reușesc să-și îndeplinească atribuțiile în timpul normal de lucru și sunt obligați să facă ore suplimentare, care nu sunt plătite.
• 71,5% dintre respondenți spun că nu au urmat cursuri de formare în domeniul competențelor digitale în ultimii 5 ani.
• Potrivit informaticienilor, 34,5% dintre unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru scenariile Galben și Roșu.

Recomandări pentru Ministerul Educației:

  • Este obligatoriu ca Ministerul Educației și Cercetării să facă sesiuni de formare și pentru personalul didactic auxiliar: atât în privința competențelor digitale, cât și a modificărilor legislative.
  • Trebuie găsite soluții pentru preluarea atribuțiilor secretarilor și administratorilor financiari atunci când aceștia sunt concediu medical/de odihnă, precum și pentru plata orelor suplimentare.
  • Fondul de carte din bibliotecile școlare este aproximativ același ca acum 5 ani. În foarte puține cazuri s-au achiziționat titluri noi.
  • În cazul laboratoarelor, acolo unde mai există și nu au fost transformate în săli de curs, nu s-au mai achiziționat substanțe și echipamente de ani buni.
Articolul precedentStudiu: 6 din 10 profesori români își doresc redeschiderea școlilor
Articolul următorStudiu: Unul din doi elevi din mediul rural abandonează școala din cauza costurilor