Ministerul Educației cere școlilor să trimită până pe 15 ianuarie numărul de profesori care vor să se vaccineze. În urma primii mai mltor date cerute de la inspectorate, Ministerul Educației va decide în ultima decadă a lunii ianuarie în ce scenariu se vor deschide școlile, potrivit unui comunicat remis presei.
Ce cere Ministerul Educației pentru „o analiză responsabilă” redeschiderii școlilor:
- Evoluția epidemiologică – conform situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;
- Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare, pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.
- În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).
- Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.
„Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă – așa cum solicita Consiliul Național al Elevilor”, arată Ministerul Educației.
În cursul acestei săptămâni, reprezentanții MEC vor avea mai multe consultări cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice, pentru a discuta despre măsurile care se vor lua în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare.
„În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”, mai precizează ministerul.
Citiți și: Când se vor vaccina profesorii din România? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu