Numărul de elevi din clasa a IX-a va scădea începând din anul școlar următor în funcție de filiera urmată de elevi, anunță Ministerul Educației.
Astfel, numărul de elevi scade de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă. La filiera teoretică numărul elevilor va scădea de la 28 la 26.
Ministerul Educației anunță că a trimis către Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2021-2022.
Modificarea numărului de ore de la liceu a dus la decalarea calendarului pentru constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar, mai anunță ministerul.
„Inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat”, precizează oficialii din Educație.
CITIȚI aici comunicatul integral de la Ministerul Educației: Se micșorează numărul elevilor în clasă!
Minstrul Sorin Cîmpeanu a declarat într-o intervenție în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație că va adopta o nouă metodologie pentru refacerea planurilor de școlarizare sau o prelungire a perioadei pentru a fi corectate conform unei noi metodologii. Însă, micșorarea numărului de elevi de la clasă va însemna mai multe clase de a IX-a, adică mai mulți bani.
„Cred că atâta vreme cât această metodologie prin care se micșorează numărul de elevi în clasă este asumată de către un ministru al educației în funcție, atâta vreme cât impactul financiar prin simpla micșorare de la 28 la 26 pe filieră teoretică-liceu, și de la 28 la 24 pe filieră tehnologică, plus professional, plus dual, plus post liceal, impactul este peste o mie de clase. Există un impact financiar correspondent, iar acest impact financiar trebuie să-și găsească locul în buget pe care îl discutăm tot acum. Discuțiile pe buget dintre Ministerul Educației și Ministerul de Finanțe nu sunt deloc liniștite. Atâta vreme cât ministrul Educației indiferent cum îl cheamă este cel care asumă scăderea numărului de elevi în clasă, care asumă negocierea și includerea într-un buget și așa complicat mi se pare total lipsit de unfair să iasă altcineva decît Ministerul Educației cu aceste date (…)”, a spus Sorin Cîmpeanu.