Acasă Actualitate Ce le-a spus ministrul Cîmpeanu inspectorilor școlari despre deschiderea școlilor VIDEO

Ce le-a spus ministrul Cîmpeanu inspectorilor școlari despre deschiderea școlilor VIDEO

Ministrul Educației și ministrul Sănătății lucrează la ordinul comun prin care vor fi stabilite regulile pentru întoarcerea elevilor la școală. Însă, înainte de forma finală, ministrul a avut o videoconferință cu inspectorii școlari, cărora le-a spus cum să organizeze școlile

ȘtiriEdu.ro vă prezintă mai jos ce le-a spus ministrul Cîmpeanu inspectorilor școlari:

  • În primul rând, sigur că da, este vorba de iminenţa începerii semestrului II, în data de 8 februarie. În acelaşi timp, este foarte important să ne asigurăm că în şcoli sunt respectate toate condiţiile de protecţie sanitară împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 – mă refer aici nu numai la pregătirea directă a şcolilor, mă refer şi la pregătirea mijloacelor de transport şcolar, microbuze şi autobuze şcolare.â
  • Folosesc această ocazie pentru a face un apel la comunităţile locale care partajează responsabilitatea împreună cu şcoala în ceea ce priveşte transportul şcolar. Ştim foarte bine că posibilitatea de infectare este foarte crescută tocmai pe parcursul transportului. Dacă la transportul local nu avem competenţe directe, deşi o să facem apel către autorităţile locale pentru ca, spre exemplu, pe modele de bună practică să încercăm să rezervăm mijloace de transport pentru elevi, lucru acesta s-a făcut în alte state, dar este sigur că transportul şcolar intră sub responsabilitatea şcolii şi a autorităţilor locale. Acolo trebuie luate toate măsurile de precauţie pentru ca această etapă a transportului elevilor să nu constitue un factor important de transmitere a bolii.
  • Al treilea subiect este acela al pregătirii şcolilor din punctul de vedere al protecţiei anti incendiu, un lucru important, şi al patrulea subiect este acela al modului în care ne vom organiza pentru o eficienţă cât mai bună a acţiunilor remediale. Ştiţi că ieri a fost adoptată în Guvern OUG prin care se pune în practică acest program de recuperare a pierderilor suferite pe perioada predării online, şi acest lucru va trebui să fie organizat în aşa fel încât să aibă eficienţă maximă şi, vă spun, să poată fi monitorizat, să poată fi monitorizat modul în care se derulează aceste ore de acţiuni remediale.

Scenariile ar putea fi armonizate

  • Începem cu prima parte. Am lansat în discuţie un prim draft al proiectului de Ordin de ministru comun Sănătate-Educaţie pentru asigurarea protecţiei anticovid în şcoli. Sunt multiple măsuri, sunt şi lucruri care, aţi observat cu siguranţă, lipsesc din acest prim draft. Spre exemplu, nu este precizat nivelul de la care din perspectiva numărului de cadre didactice, mai exact a numărului de angajaţi, să ia decizia de suspendare a cursurilor într-o anumită şcoală. Lucrurile diferă foarte mult, sunt şcoli care au o clădire, sunt şcoli care au două, trei sau patru clădiri. Împreună cu Ministerul Sănătăţii suntem încă în discuţie pentru a …
  • Este foarte important în momentul de faţă în hotărârea CNGSU de ieri, scenariul galben este între uni şi trei la mie, verde este sub unu la mie şi roşul este peste trei la mie. Pentru alte domenii, scenariul verde merge până la 1,5 la mie. Există propunerea de armonizare între aceste scenarii, în aşa fel încât indiferent de domeniu să vorbim de acelaşi scenariu. Această armonizare va genera un număr mult mai mare de elevi care vor începe şcoala, pentru că mai multe localităţi se vor regăsi în scenariul verde în care toate şcolile sunt deschise şi nu se vor mai regăsi în scenariul galben în care sunt deschise doar grădiniţele şi învăţământul primar, plus clasele terminale. Este o decizie importantă. În această variantă cu scenariul până la unu mie verde, între unu şi trei la mie galbeni, peste trei la mie roşu am estimat 2,420 de milioane de elevi numărul celor care ar începe şcoala, teoretic, sigur că da, pentru că sunt acelea excepţie pe care le-am menţionat. Este un element important.

Adeverințele medicale se pot transmite și electronic

  • De asemenea, pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia – mă adresez colegilor din inspectorate – adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic. Cred că este un lucru important. Am anunţat deja de ieri, nu ştiu dacă face obiectul unui ordin de ministru, dar ca să vorbim toţi acelaşi lucru, adeverinţele medicale eliberate cu privire la vulnerabilităţilor elevilor care le împiedică prezenţa fizică în şcoală, din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţă au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de al doilea semestru, nici elevul, şi nici cadru didactic. Deci adeverinţele eliberate pe primul semestru rămân valabile. De asemenea, vă spun, o să introducem un articol conform căruia se vor lua în considerare adeverinţele în format electronic.
  • Va trebui să vedem – am primit o observaţie din ţară, cu solicitarea de a introduce totuşi o limită de la care se ia în considerare închiderea şi suspendarea activităţii în întreaga şcoală.
  • În momentul de faţă în ordin, dacă aţi observat, în proiectul de ordin, este prevăzută închiderea clasă cu clasă la apariţia unui număr de două cazuri, în învăţământul gimnazial şi liceal, şi la apariţia unui singur caz pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar. Solicitarea este de precizare a unui număr. Spre exemplu: de la mai mult de două clase în care se suspendă activitatea putem sau nu putem să vorbim de închiderea, suspendarea activităţii în întreaga şcoală.
  • De asemenea, este o solicitare legată de posibilitatea de testare cu teste antigen şi a cadrelor didactice care, bineînţeles, nu au nevoie de alt accept decât al lor, dacă doresc să poată face acest lucru, teste antigen la şcoală la cabinetele medicale, subliniez, dacă doresc. Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate.
  • De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate. Îi rog pe colegii inspectori generali să ia în considerare acest lucru şi să-l transmit deja în şcoli. El va face şi obiectul adăugirilor la acest proiect al ordinului de ministru. Timpul este scurt, pentru că şcoala începe luni, însă suntem de părere că aceste elemente pe care le-am dat cu titlu de exemplu sunt elemente importante.

Articolul precedentCând se vor suspenda cursurile: Clasa se închide la un elev infectat la primar și la doi la gimnaziu
Articolul următorCum vor fi organizate clasele la deschiderea școlilor. DOCUMENT