Întrebat dacă este mulțumit de bugetul Educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că e atât de mulțumit cât poate să fie într-un an în care problemele economice generează probleme bugetare.
„Bugetul Educației este mai mare în valoare absolută decât excuția pe anul trecut, cu 242 de milioane de lei. În valoare absolută, este cel mai mare al Ministerului Educației pentru partea de Educație din ultimii 30 de ani”, a declarat Cîmpeanu.
„Dacă ne raportăm la procentul din PIB, dintr-un PIB care este estimat 1116 miliarde, este ceva mai mic decât procentul de anul trecut dintr-un PIB care a fost 1 miliard 40 de milioane (…) Însă, dacă ne raportăm, așa cum spune legea – pentru că legea spune la articolul 8 bugetul educației care trebuie să fie 6% din PIB, în opinia mea este o eroare pentru că toți cei care înțeleg știu că e corectă raportarea la bugetul național, important e cât din bugetul național acorzi Educației nu cât din PIB, pentru că bugetul național poate să fie o treime în România, sau poate să fie 40-50% în alte țări europene”, a spus Cîmpeanu.
„Anul acesta pentru învățământ avem aproape 3,6% din PIB, anul trecut am avut aproape 3,6 % din PIB, în urmă cu 2 ani am avut 3,4% din PIB (…) Acțiunea învățământ cuprinde nu numai bugetul Ministerului Educației, pentru că am văzut în presă niște „habarniști” care au dificultăți în a citi un buget. Părerea mea e că întâi trebuie să citești un buget, să-l înțelegi, după care să-l redai cu acuratețea necesară. Repet, în valoare absolută 28, 507 miliarde este mai mare decât 28, 266 execuția pe 2020 (…) Deci este cel mai mare în valoare absolută”
Citiți și: Cîmpeanu despre deschiderea școlilor: riscul este gestionabil VIDEO
Rămâne purtarea măștii la ora de sport? Ce spune ministrul Educației