Acasă Actualitate Ce trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele...

Ce trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele și reacțiile adverse

Foto:pexels.com

Profesorii și personalul angajat în învățământ se pot vaccina începând de miercuri, 24 februarie, în majoritatea judeţelor din ţară. Autoritățile au transmis că pentru învățământ vor fi folosite vaccinurile de la AstraZeneca și de la Pfizer.

Vaccinul de la AstraZeneca va fi inoculat atât persoanelor cu vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani, cât și persoanelor care au peste 55 de ani. România, alături de mai multe state europene, a decis ca vaccinul de la AstraZeneca să fie administrat fără limită de vârstă.

Citiți și: DECIZIE Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și pentru cei de peste 55 de ani

Vaccinul de la Pfizer va fi recomandat cu prioritate persoanelor cu vârstă de peste 55 de ani, exceptând situaţiile în care se identifică anumite contraindicaţii

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca conține un adenovirus non-uman care nu se poate replica și nu poate provoca boli. Adenovirusul a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa. Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19, potrivit prospectului dat de producători.

O doză (0,5 ml) conține adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 , nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase. Producătorii arată că acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG).

De asemenea, mai conține L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile.

Reacții adverse posibile după vaccinarea cu AstraZeneca

În prospectul vaccinului de la AstraZeneca se arată că pot apărea mai multe titpuri de reacții adverse

Foarte frecvente – pot afecta mai mult de 1 persoană din 10:

  • sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
  • senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
  • frisoane sau senzație de febrilitate
  • durere de cap
  • greață (senzație de rău)
  • durere articulară sau musculară

Frecvente – pot afecta până la 1 din 10 persoane

  • umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
  • febră (>38°C)
  • vărsături (stare de rău) sau diaree

Mai puțin frecvente -pot afecta până la 1 din 100 de persoane

  • somnolență sau amețeli
  • scădere a poftei de mâncare
  • umflare a ganglionilor limfatici
  • transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

Cum funcționează vaccinul Pfizer

Vaccinurile Pfizer utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Pfizer se administrează după diluare, sub forma unei injecții de 0,3 ml, într-un mușchi din partea superioară a brațului. Vor fi administrate 2 injecții, la interval de cel puțin 21 zile una de cealaltă.
Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii propriilor proteine virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Reacții adverse posibile după vaccinarea cu Pfizer

În prospectul de la Pfizer se arată că vaccinul trebuie injectat în mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului. Producătorii spun că siguranșa vaccinului a fost evaluată la participanți cu vârsta minimă 16 ani, în 2 studii clinice care au inclus 21.744 participanți cărora li s-a administrat cel puțin o doză de Pfizer. Este posibil ca după inocularea serului să apară unele reacții adverse

Foarte frecvente – pot afecta mai mult de 1 persoană din 10: durere, umflare la locul de administrare al injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, febră;

Frecvente – pot afecta până la 1 persoană din 10: înroșire la locul de administrare a injecției, greață;

Mai puțin frecvente – pot afecta până la 1 persoană din 100: mărire a ganglionilor limfatici, stare de rău, durere la nivelul unui membru, insomnia, mâncărimi la locul de administrare a injecției;

Rare – pot afecta până la 1 persoană din 1 000: „cădere” temporară a feței, amorțeală, pe o singură parte;

Articolul precedentMiercuri începe vaccinarea profesorilor în Bucureşti şi în 23 de judeţe
Articolul următorDucem sau nu mărțișoare la școală? Recomandarea ministrului Educației