Peste 40% din clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa de marți pe tema siguranţei în unităţile de învăţământ, ședintă de lucru la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri şi specialişti din educaţie şi sistemul sanitar. Klaus Iohannis a spus că discuţiile au vizat autorizaţiile de securitate la incendiu, cele sanitare, vulnerabilităţile sesimice pentru şcoli, dar şi priorităţile de consolidare a fondului construit pentru sistemul de educaţie.
„Azi am avut o întâlnire mai specială, privind școli sigure și sănătoase în România. Discuțiile au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, sanitare, vulnerabilitățile seismice., Adevărul este că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Peste 40% din clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Președintele a spus că în Planul național de redresare și reziliență o bună parte din fonduri vor fi alocate pentru școli.
De asemenea, Klaus Iohannis a mai precizat că vor fi revizuite reglementările privind școlilor, pentru că acestea funcționează după legi mai vechi de 10 ani.
„Știm că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate. Ne-am propus să simplificăm întregul proces”, a spus Klaus Iohannis.
Ce a declarat președintele Kluas Iohannis după întâlnire:
- Am avut mai multe discuţii în aceste zile cu premierul şi membri ai Guvernului despre priorităţile noastre şi investiţiile care trebuie începute.
- Am discutat despre investiţii în spitale, dotarea spitalelor. Am discutat mult despre crearea de noi locuri de muncă mai ales pentru românii afectaţi de pandemie.
- Am discutat despre şcolile din România, partea de România educată, dar şi despre şcoli sigure şi sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noştri, dar şi despre proiecte pentru un mediu curat. Astăzi am avut o întâlnire mai specială şi voi insista un pic pe acest lucru, o întâlnire privind şcoli sigure şi sănătoase în România.
- Discuţiile de astăzi au vizat autorizaţiile de securitate la incendiu, autorizaţiile sanitare, vulnerabinlităţile la cutremure, dar şi priorităţile de consolidare a Fondului construit care serveşte sistemul de educaţie. Avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu.
- Peste 40% de clădiri în care funcţionează şcoli sunt amplasate în clădiri cu risc seismic ridicat. Am discutat despre soluţii, eu, premierul, toţi cei care au participat ne dorim să găsim soluţii. Am agreat că e foarte important ca prin alocările viitoare bugetare, atât din fonduri naţionale, cât şi din cele europene, vor fi prevăzute fondurile necesare, pentru demararea unor investiţii majore pentru asigurarea standardelor de igienă şi calitate.
- Ne-am uitat pe lista de normative – majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. E clar că lucrurile s-au mişcat. Trebuie să învăţăm din ce s-a petrecut în ultimii ani. Lucrurile sunt prea birocratizate, de aceea ne-am propus să debirocratizăm şi să simplificăm întregul proces