Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține într-o postare pe Facebook că testele antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli nu s-au folosit până acum pentru că sunt invazive și părinții nu și-au dat acordul. Numai 2% din numărul total de teste antigen rapide au fost folosite.
Ministrul Educației insistă că testele nononvazive pe bază de salivă trebuie cumpărate de altă instituție pentru că Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. „De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, scrie Cîmpeanu pe Facebook.
Ministerul Sănătății:Nu avem baza legală pentru achiziționarea testelor pentru școli
În schimb, Ministerul Sănătății arată că testele pe bază de salivă cerute de Cîmpeanu nu sunt incluse în metodologia de lucru agreată de Institutul Național de Sănătate Publică. „Sunt teste din salivă, nu sunt teste antigen din secreții nazo-faringiene. Aceste teste din salivă având o sensibilitate considerată, la momentul actual, insuficentă pentru a fi utile ca teste de screening in coronavirus”, a spus secretarul de stat Andreea Moldovan într-o conferință de presă susținută duminică ( vezi video).
„Această testare cu test antigen din salivă implică un risc pentru cei care apelează la ei, pentru că așa cum am spus rata de pozitivitate nu este atât de înaltă sau corespunzătoare cum ne-am dori, conferă un fals sentiment de siguranță printr-un test negativ, care nu este întotdeauna rezultatul real”, a mai spus Andreea Moldovan.
Citiți și: Cîmpeanu insistă pentru testele pe bază de salivă în școli| Ministerul Sănătății: Nu sunt suficient de bune VIDEO
Întrebat când va aduce Ministerul Sănătății teste pe bază de salivă în școli, secretarul de stat a spus că acest test nu va fi adus în școli atâta timp cât nu este sigur. „În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară și corespunzătoare, bineînțeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populație. Dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a mai spus Andreea Moldovan.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a completat spunând că Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru a achiziționa teste pentru școli, de exemplu, sau pentru orice unitate în afară de unitățile din subordine. „Aceste teste constituie cu siguranță un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toții, dar este un filtru. Așa că dacă oricine dorește să achiziționeze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătății nu are baza legală pentru achiziționarea testelor pentru școli. Lucrul acesta este cât se poate de clar și comunicat și Ministerului Educației”, a spus Vlad Voiculescu.
În postarea de pe Facebook, Sorin Cîmpeanu pune patru condiții pentru ca școlile să fie deschise în la finalul lunii mai – 1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Citiți și: Simulare Evaluare Națională 2021|La ce să fie atenți elevii la Română – Sfaturi de la un profesor
Simulare Evaluare Națională 2021| Regulile examenului care începe luni|Modele de subiecte
Evaluare Națională 2021: Cum se rezolvă testele de antrenament la Matematică VIDEO
Simulare Evaluare Națională 2021: Cum trebuie completată „broșura” de examen la Matematică VIDEO
Evaluare Națională 2021 Matematică: Cinci teste de antrenament pentru examen
Evaluare Națională 2021 Română: Cele 5 de teste de antrenament pentru examen
Simulare Evaluare Națională 2021| Barem Română: Cum se notează cele două subiecte
VIDEO Sorin Cîmpeanu: Școlile nu se închid| Azi publicăm structura anului școlar 2020-2021