Radu Ionuț Stoleriu, Pavel Ciurea, Andrei Moldovan, Gabriela Pîrvulescu, Andrei Parfeni sunt numai câțiva dintre cei 63 de elevi pasionați de matematică premiați la Olimpiada Națională de Matematică, organizată anul acesta de către Societatea de Științe Matematice din România (SSMR). Anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, Ministerul Educației a anulat olimpiadele naționale din cauza pandemiei de coronavirus. Însă, elevii au avut ocazia să susțină concursurile prin organizarea profesorilor.
Faptul că au stat mai mult acasă a fost un avantaj pentru elevii olimpici pentru că ei au putut învățat mult mai mult.
Societatea de Științe Matematice a decis să organizeze prin forțe proprii „Olimpiada Națională Gazeta Matematică”. În primele două etape, participarea a fost online. La etapa a doua au participat peste 13.000 de elevi, iar la prima
etapă în jur de 25.000. La etapa finală, elevii au fost distribuiți în 13 centre, majoritatea universitare, și au participat fizic. Au fost 556 de elevi din clasele VII-XII diin toate judeţele.
Exemplul Olimpiadei de Matematică a fost urmat și de alte societăți profesionale pentru alte discipline: limba română, informatică, fizică sau chimie.
ȘtiriEdu.ro a stat de vorbă cu elevii finaliști de la Olimpiada de Matematică pentru a vedea ce înseamnă pentru ei participarea la un astfel de concurs și cum s-au pregătit în pandemie.
Radu Ionuț Stoleriu, elev în clasa a VII-a din Iași, a obținut anul acesta primul aur: A fost greu, am muncit mult, dar am reușit. În pandemie, am muncit mai mult la matematică.

Pavel Ciurea- clasa a VIII-a- Sc 117-București – medalia de aur: „A fost obositor, pandemia a îngreunat pregătirea. Eu am descoperit matematica din clasa a IV-a, iar din clasa a V-a am lucrat constant la matematică”

Andrei Moldovan – clasa a X-a ICHB – a luat și anul acesta aurul: Am învățat mai mult la matematică, am stat acasă și am avut mai mult timp, în timpul liber am făcut numai matematică. Până acum, Andrei a luat până acum 4 medalii de aur la olimpiadă și de trei ori a fost pe primul loc. Andrei ar vrea să-și continue studiile în SUA, spune însă că mai are timp până ce termină liceul să se gândească.

Gabriela Pîrvulescu – clasa a IX-a – Colegiul Frații Buzești din Craiova -a luat medalie de argint: „Mi se pare destul de greu anul ăsta școlar, am fost tot timpul online, mai ales că eu fiind în clasa a noua nu mi-am cunoscut colegii. Partea cea mai bună a fost că am învățat mult mai mult la matematică”

Andrei Parfeni – clasa a XII-a ICHB – a obținut cel mai mare punctaj – fiind primul clasat la clasa a XII-a: „Anul ăsta a fost mai mult o pregătire individuală. Mi-a plăcut matematica încă de când eram în clasele primare”. Participă la olimpiadă de 8 ani, iar până acum a luat multe medalii de aur și argint. Andrei a fost admis la Universitatea Yale din SUA. „Calitatea universităților din România este cu mult sub cea a universităților din America”.

Orgaizatorii olimpiadei spun că exemplul lor a fost urmat și de profesorii de la alte discipline. „A fost foarte greu să organizăm, dar am zis că trebuie să organizăm. Și am dat o lecție despre cum putem organiza fără resurse, dar cu mobilizarea tuturor profesorilor”, a spus profesorul Cătălin Gherghe, director general la Societarea de Științe ale Matematicii.
Profesorul Radu Gologan spune că, spre deosebire de fazele online, unde unii elevi au fost ajutați de către părinți pentru rezolvarea problemelor, la etapele finale acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Intervenția mea de acum două luni a avut efect și lucrurile au mers mult mai bine”, a spus Radu Gologan.
„Organizarea olimpiadei a fost o idee nebunească”, spune profesorul Gologan, care arată că au fost respectate toate regulile sanitare.
Cei 63 de elevi care au fost premiați după etapa finală vor mai participa la două baraje și astfel vor fi aleși cei care vor participa la olimpiada internațională.



