Acasă Actualitate Regulile pentru noul an școlar au fost prezentate miercuri. Școlile funcționează după...

Regulile pentru noul an școlar au fost prezentate miercuri. Școlile funcționează după două scenarii

Foto:gov.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au prezentat miercuri regulile pentru noul an școlar. Școlile vor funcționa după două scenarii:

  • Scenariul 1Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

  • Scenariul 2 Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în școli a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

b) Participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.

Descarca de aici Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ

Până acum, ministrul Educației a susţinut că anul școlar va începe pe 13 septembrie prin organizarea de festivităţi de deschidere a anului şcolar. Aceste festivități vor avea o durată de cel mult o oră şi jumătate, iar participanţii vor purta măşti şi în exterior.

Școlile vor rămâne deschise până la o rată de infectare până la 6 la mie. Peste 6 la mie, vor merge fizic la școală copiii de creşă şi cei de grădiniţă să poată merge la unităţile şcolare, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină.

Ministerul Educației vrea ca orice elev, profesor şi angajat din sistemul de învăţământ să fie testat în măsura în care va prezenta simptome.

„Orice elev, profesor, orice angajat din sistemul de învăţământ va fi testat în măsura în care va prezenta simptome sau în măsura în care va fi contact al unor cazuri confirmate. Asta este regula la acest moment. Există teste suficiente, au existat întotdeauna, factorul limitativ a fost însă pentru elevi acordul părinţilor, considerându-se drept invazive acele teste care se folosesc în prezent, teste PCR”, declara ministrul Sorin Cîmpeanu.

Regulile prezentate până acum:

  • Școlile rămân deschise până la pragul de infectare de 6/1.000. Peste acest prag vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină.
  • Masca rămâne obligatorie în incinta școlilor, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor.
  • Carantina se va declara în funcție de mai mulți parametri, nu numai de prag.
  • La 13 septembrie, ceremoniile pentru deschiderea școlilor vor avea loc în spații exterioare, dar cei prezenți vor purta mască.
  • Orele de sport și educație fizică se vor desfășura fără purtarea măștii de protecție.
  • Elevii din învățământul special nu vor fi obligați să poarte mască.
  • Peste pragul de 6/1.000, profesorii care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat vor fi testați testați la fiecare 72 de ore. Dacă refuză vaccinarea, nu vor mai fi primiți în școală.

Citiți și: Document: Ce trebuie să facă părinții care își trimit copiii la școală

Document| Ce reguli cuprinde ordinul comun pentru deschiderea școlii

Sindicaliștii spun că profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%: „Vrem testare săptămânală în școli”

Legislația pentru România Educată nu va fi gata la timp. Elevii cer să vadă proiectele

BAC 2021. Rezultatele de la sesiunea de toamnă au fost afișate marți

Ministrul Educaţiei: 5% dintre elevii cu vârsta între 12 – 15 ani s-au vaccinat

Ministrul Educaţiei: 5% dintre elevii cu vârsta între 12 – 15 ani s-au vaccinat

Cine va plăti pentru testarea profesorilor? Ce spune ministrul Sănătății

Deschiderea școlilor: Doar cu mască de protecție

Sorin Cîmpeanu: „Școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima”

Sondaj. Peste 55% dintre părinții nevaccinați nu-și vaccinează nici copiii

Articolul precedentDe ce mai sunt școli cu toaletă în curte. Răspunsul ministrului Educației
Articolul următorDocument| Ce reguli cuprinde ordinul comun pentru deschiderea școlii