Acasă Actualitate Ce spune fosta directoare de la Colegiul „Ghe. Șincai” despre subiectele de...

Ce spune fosta directoare de la Colegiul „Ghe. Șincai” despre subiectele de la concursul pentru directori

Foto: Facebook Andrei Jalba

Fostă directoare a Colegiului Naţional „Gheorghe Șincai” din Bucureşti timp de 6 ani, Silvia Mușătoiu consideră că la concursul pentru directori de vineri -15 octombrie- primul subiect cu întrebarea despre tacâmuri era unul care trebuia să pună în evidență deșteptăciunea candidatului. Fosta directoare arată că fără acea întrebare, care nu ar fi trebuit pusă la un concurs pentru directori de școală, ar fi fost mai mulți nereușiți.

„Primele întrebări vizau deșteptăciunea personală, celelalte erau despre ce au mai citit candidații (leadership, legi/acte normative). Nu cred că puteai promova examenul dacă te bazai doar pe citit, dar nici că există oameni deștepți și (măcar puțin) citiți care au picat acest examen”, a scris pe Facebook Silvia Mușătoiu.

Reamintim că la proba scrisă a concursului pentru directori din 15 octombrie au promovat 5.676 de candidați care au obținut cel puțin media 7. Adică 65,8% dintre cei 8.627 candidați (94,7%) care au finalizat proba. Au fost validați pentru a participa la concurs 9.110  candidați, s-au prezentat și au finalizat proba 8.627 candidați (94,7%), arată datele de la Ministerul Educației.

ȘtiriEdu.ro a obținut acordul Silviei Mușătoiu de a publica opinia ei despre concursul pentru directori:

  • Am văzut subiectele date la proba scrisă a concursului pentru directori. Le-am văzut ieri, pe la ora 13:00. Apoi am văzut tot felul de comentarii pe marginea lor, unele jalnice. Înainte de a lua în râs întrebarea cu tacâmurile, trebuie spus că aceea era dată ca exemplu, adică îi arăta candidatului cum trebuie să răspundă. Dacă întrebarea cu tacâmurile n-ar fi existat, ceea ce ar fi fost de dorit la un concurs pentru directori de școală, ar fi fost (poate) chiar mai mulți nereușiți.
  • Am mai citit undeva că unii candidați au știut răspunsurile (doar o afirmație, nu știm dacă e adevărată). Altă prostie! Chiar dacă ar fi așa, un candidat la funcția de director ar trebui să știe că doar deșteptăciunea învinge corupția (unde deșteptăciune = înțelegerea textelor citite + inteligența + starea de trezie). La acest concurs (dacă ar fi existat) corupția ar fi putut fi învinsă de nota maximă a celorlalți candidați (neadjudecată, din câte văd la București).
  • Un aspirant serios la funcția de director nu se duce la concurs nepregătit, nu-i așa? Primele întrebări vizau deșteptăciunea personală, celelalte erau despre ce au mai citit candidații (leadership, legi/acte normative). Nu cred că puteai promova examenul dacă te bazai doar pe citit, dar nici că există oameni deștepți și (măcar puțin) citiți care au picat acest examen.
  • Cei care se lamentează acum o fac degeaba. Subiectele au fost aceleași pentru toți, iar când ești perfect nu prea are nimeni ce să-ți facă, mai ales când examenul este grilă.
  • Mi-ar plăcea să văd o analiză (numerică, desigur) a răspunsurilor candidaților pe fiecare cerință în parte, câți au răspuns corect, câți nu, dar și câți au bifat fiecare răspuns incorect (mai ales la întrebarea nr. 24). Asta ar oferi o imagine despre profilul aspirantului la funcția de director sau de director adjunct.
  • Felicitări celor care au promovat acest examen! Toți cei despre care știam că s-au înscris au promovat. Dar cei care nu au promovat, sau cei care ocupă în prezent funcții de director/director adjunct și nu s-au prezentat la acest concurs (nu vorbim aici de cei amânați pe motiv de boală), sau cei care au ieșit din sală când au văzut subiectele (pesemne jigniți, că nu pot să cred că au ieșit din cauza dificultății lor ce speră oare, sau ce au sperat?
  • Eu cred că speră să nu se ocupe locurile prin concurs și să primească râvnitul cadou anual: detașarea din pix.Să vedem și interviurile…Celor promovați le doresc, sincer, succes în continuare! Și nu, nu cred că cei respinși merită felicitări că ”au avut curaj să meargă acolo”. Au consumat resurse importante degeaba. Risipă! La concursul de director de școală nu mergi ”ca să vezi și tu cum e”, ci ca să certifice cineva că poți fi director, fără să pui în pericol o școală.

Silvia Mușătoiu a fost directoarea Colegiului „Gheorghe Şincai” din Capitală care în 2018 s-a opus Primăriei Sectorului 4 și primarului Daniel Băluță care voia ca ea să semneze un contract prin care orice ban cheltuit să treacă prin firmele agreate de primărie. Sindicatele, profesorii, elevii şi părinţii s-au solidazizat atunci cu directoarea.

Citiți și: Rezultate concurs directori 2021: Peste 220 de candidați din București au luat note mai mici de 7
Subiectele de la concursul pentru directori, publicate pe edu.ro și rocnee.eu
Totul despre concursul pentru directori | Lucrările, corectate în fața candidaților
Ce subiecte au primit candidații la concursul pentru directori
Cîmpeanu: 65,8% dintre candidați au promovat proba scrisă de la concursul pentru directori

Concursul pentru directori: Regulile examenului de pe 15 octombrie

Concursul pentru directori: Ministerul Educației a aprobat o sesiune specială

Concursul pentru directori: 55 de candidați nu vor putea participa vineri la examen din cauza Covid

Concursul pentru directori: Ce subiecte pot primi profesorii la proba scrisă – unele sunt tip grilă

VIDEO Concursul pentru directorii de școală. Cîmpeanu: Se va da cu specialiști în HR de la firme private

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Concursul pentru directori: S-au înscris peste 9.200 de profesori

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori