Consiliul Național al Elevilor a propus suspendarea de urgență a cursurilor pentru o perioadă de două săptămâni pentru toți elevii din România, dar cer ca perioada de cursuri din anul școlar 2021-2022 să fie prelungită cu 14 zile, la sfârșitul celui de-al doilea semestru.
„Infrastructura sanitară lipsește cu desăvârșire, procedura de achiziție a testelor non-invazive este tergiversată,
iar platformele digitale de învățare și accesul la educație online pentru toți elevii și profesorii din România se află în același stadiu ca la începutul pandemiei. În acest sens, reprezentanții elevilor solicită suspendarea de urgență a cursurilor pentru o perioadă de două săptămâni pentru toți elevii din România, urmând ca perioada de cursuri din anul școlar 2021-2022 să fie prelungită cu 14 zile, la sfârșitul celui de-al doilea semestru. De la această măsură trebuie exceptați elevii încadrați în învățământul special și cei aflați în an terminal (clasa a VIII-a, respectiv a XII-a/a XIII-a), astfel încât calendarul examenelor naționale să nu aibă de suferit. De asemenea, cerem guvernanților să trateze cu celeritate această problemă și să se asigure că până la momentul în care elevii se vor întoarce la cursuri, unitățile de învățământ vor fi cu adevărat pregătite să asigure un învățământ de calitate și, mai ales, sigur pentru toți actorii implicați în procesul instructiv-educativ”, spun elevii.
Consiliul Național al Elevilor susține că modificarea structurii anului școlar nu reprezintă altceva decât o măsură de compromis, dar dacă nu este însoțită de măsuri complementare nu poate reprezenta o soluție la problemele cu care se confruntă școlile în prezent.
Citiți și: Când va fi recuperată vacanța de două săptămâni pentru liceu și gimnaziu? Cîmpeanu: Vom vedea
21 de școli care funcționează după curriculum-ul altor state Nu intră în vacanță de luni
Sorin Cîmpeanu: After school-urile private rămân deschise
Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni
Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise
București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online
Cum arată acum Structura anului școlar 2021 – 2022
Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel” în perioada 8 – 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
- 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
- 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
- 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
- 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.