Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare. Totodată, el a anunţat că s-a luat decizia de a se reduce numărul de teze susţinute de elevi. Tezele vor putea fi susţinute de elevi după revenirea la şcoală cu prezenţă fizică, inclusiv în semestrul al doilea.
Ministrul a spus că școala va începe pe 8 noiembrie, dar urmează să anunțe clar cum va începe. Școala poate începe și în format ficiz „în limita în care situația ne permite”.
„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministrul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic. Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile”, a afirmat, luni, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, nu vom ajunge în situaţia ca, dacă în jumătate de ţară avem o situaţie cu puţine cazuri, să nu poată funcţiona cu prezenţă fizică aceste şcoli.
Sorin Cîmpeanu a spus că a redus numărul de teze, mai ales pentru clasa a VIII-a, de la 3 la două tezele.
„Am decis să reducem numărul de teze pe care elevi îl vor susţine în acest an. La clasa a opta, în loc de 3 teze, 2 teze. Cu prezenţă fizică”, a anunţat Cîmpeanu. El a adăugat că pentru liceu numărul tezelor va fi redus de la 4 la 3. De asemenea, Cîmpeanu a menţionat că ponderea unei teze este de 25% în media finală şi că va fi redus numărul de note necesare pentru încheierea mediei, la minim două. „Dacă avem două note şi teză cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37% înseamnă mai mult decât nota la teză”, a arătat el.
Tezele vor putea fi susținute începând cu 6 decembrie, astfel încât profesorii să aibă timp să le corecteze.
„Fiecare elev să aibă o perioadă să îşi poată corecta rezultatele dacă nu au fost satisfăcătoare. Cei care nu vor putea să susţină tezele fizic, din motive independente de voinţa lor (…), acest lucru se va putea face, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea va fi în semestrul doi”, a explicat Cîmpeanu.
De asemenea, pentru acei elevi din şcoli în care, din cauza ratei de infectare ridicate, nu se vor putea susţine tezele cu prezenţă fizică, susţinerea acestora se va putea face după revenirea la şcoală faţă în faţă.
Cîmpeanu a precizat că elevii din învăţământul gimnazial şi liceal ar urma să reînceapă şcoala, după vacanţa de iarnă, în 3 ianuarie, iar grădiniţele şi învăţământul primar pot începe în 10 ianuarie,
Întrebat la ce rată de incidenţă vor putea fi deschise şcolile, Cîmpeanu a replicat: „Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare”.
Alte declarații:
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că sunt probleme cu conexiunea la internet pentru predarea online.
- „Avem probleme cu conectivitatea la un nivel care să permită predarea online (…). Conectivitatea a fost ameliorată, nu suficient de mult încât să spunem că fiecare dintre cei 3 milioane de copii, mai ales acel un milion de copii care sunt în mediul rural – preşcolari şi elevi, au conectivitate şi acces la internet capabil pentru predarea online”
- „Tocmai am avut o discuţie cu reprezentanţii ONAC. Procedura de achiziţie este în curs de finalizare, iar săptămâna viitoare am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza repartiţiei în funcţie de numărul de beneficiari, repartiţie pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către DSU”
Citiți și: Ministerul Educaţiei: Școlile vor publica rata de vaccinare în rândul angajaților
Sorin Cîmpeanu: Avem 303.000 de elevi vaccinaţi
Testele pe bază de salivă, disponibile în școli săptămâna viitoare
Declarația a fost transmisă și online pe pagina de Facebook a Ministerului Educației:
Declarația vine în contextul în care până acum Cîmpeanu a spus că structura anului școlar nu va fi modificată în sensul de micșorarea semestrului I din cauza celor două săptămâni de vacanță forțată. Ministrul a spus că elevii de gimnaziu și de liceu vor avea două săptămâni de școală în ianuarie, începând din 3 ianuarie și până pe 14 ianuarie.
Structura anului școlar 2021 – 2022
- Anul școlar 2021 – 2022 are două semestre și în total sunt 34 de săptămâni de cursuri
- Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 au început luni, 13 septembrie 2021
Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel” în perioada 8 – 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
- 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
- 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
- 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
- 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.
Citiți și: DOCUMENT Raed Arafat: Școlile particulare nu pot organiza cursuri în format fizic
Consiliul Elevilor: E o discriminare fără precedent să fie închise numai școlile de stat
Când se redeschid școlile? Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii vor reveni după 14 zile
OFICIAL Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă de 2 săptămâni
Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază de salivă
Cîmpeanu, despre închiderea școlilor ultimele: Evoluţia epidemiologică nu e deloc predictibilă
Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni
Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise
București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online
Sorin Cîmpeanu, chemat la ședinţa de miercuri de la Cotroceni