Parlamentarii USR Simona Spătaru, Ștefan Pălărie și Cristian Seidler au anunțat, joi, 20 ianuarie, depunerea unui pachet de legi antiplagiat, în debutul noii sesiuni parlamentare, prin care își propun să stopeze propagarea fenomenului de furt intelectual.
Pachetul include trei inițiative care aduc modificări la Legea Salarizarii Unice, la Legea privind Depozitul legal de documente și la Legea Educației Naționale în ceea ce privește funcționarea CNATDCU și sancțiunile aplicate școlilor doctorale.
Noile măsuri vin în continuarea propunerilor de modificare a Legii învățământului, depuse de USR, anul trecut, care prevedeau anularea posibilității ca un plagiator să renunțe la titlul de doctor în mod voluntar. „Ne aflăm iată, din nou, într-un mare scandal de corupție intelectuală care zdruncină fotoliul de premier. După cazul Victor Ponta sau Gabriel Oprea, iată, avem cazul Nicolae Ciucă.
Pentru a împiedica fuga de responsabilitate, la sfârșitul anului trecut, am propus măsuri de modificare la Legea învățământului, respectiv să se anuleze posibilitatea ca un plagiator să renunțe la titlul de doctor în mod voluntar. Acea prevedere fusese introdusă în Legea învățământului, special pentru Victor Ponta, de către actualul ministru al Învățământului, Sorin Cîmpeanu.
Continuăm această serie de măsuri antiplagiat. Lucrez în continuare cu colegii mei, de la Comisiile de învățământ, în mod special, pentru ca propagarea fenomenului de corupție intelectuală să nu mai fie un fenomen cum este acum, în România.
Am identificat, cel puțin, două probleme mari: o inflație a titlurilor de doctor în România și o legislație slabă, care protejează pe cei care plagiază”, a declarat Simona Spătaru, senator USR.
La rândul său, deputatul USR, Cristian Seidler, a evidențiat creșterea exponențială a numărului de doctorate din România, mai ales în ultimii ani.
Concret, în 1990, 1.500 de români aveau titlul de doctor. În următorii zece ani, au fost acordate încă 30.000 de titluri de doctor, iar din 2000 până în 2006, alte 30.000.
„Nu putem să nu observăm că, de-a lungul timpului, legile salarizării au încurajat acest fenomen prin faptul că s-au primit bani suplimentari pentru simpla deținere a titlului de doctor.
Istoric vorbind, exista un spor de 15% din salariul de bază, iar din 2017 avem un spor de 50% din salariul minim pe economie.
În momentul de față, vorbim undeva la 750 de lei pe lună pentru deținerea titlului științific de doctor.
Sunt două mari ipoteze cu care lucrăm:
- ipoteza în care pentru ocupare unui post, e nevoie de deținerea titlului științific de doctor. În acest caz, nu se justifică plata suplimentară pentru deținerea unei diplome fără de care nu s-ar fi putut ocupa acel post;
- a doua ipoteză este aceea în care pentru exercitarea atribuțiilor la locul de muncă, nu i se cere prin fișa postului respectiv să dețină un titlu științific de doctor. Acela nu este util, neapărat, în desfășurarea activității. În cazul acesta, de ce am da bani suplimentari pentru ceva ce nu e necesar?”, a precizat Cristian Seidler.
În acest context, deputatul USR a ținut să sublinieze faptul că nu a menționat deloc ideea de plagiat sau neplagiat a lucrării de doctorat: „Nu presupunem că toți cei care dețin un titlu științific de doctor ar fi plagiat lucrarea, dimpotrivă. Majoritatea celor care au obținut asemenea titluri suntem convinși că sunt de bună-credință și că au avut lucrări științifice realmente substanțiale. Cu toate acestea, plata pentru deținerea unei diplome nu este un lucru sănătos”.
De cealaltă parte, senatorul USR, Ștefan Pălărie, a arătat efectele inflației titlurilor de doctor acordate:
„Inflația nu este numai numerică, mai avem o problemă de calitate. Avem mai mulți doctori în științe decât conținut intelectual de calitate, ori acest lucru trebuie să înceteze. Motiv pentru care avem în grupul de lucru pe pachetul de legi antiplagiat mai multe modificări”.
Potrivit lui Ștefan Pălărie, aceste modificări vor avea în vedere:
“- Legea Depozitului legal de documente. Astăzi, Biblioteca Națională deține câte un volum al fiecărei lucrări de doctorat. Acești oameni ajung să nu mai aibă spațiu aproape fizic să dețină toate documentele și cărțile publicate din România, în timp ce, deși există legislație în zona obligativității deținerii unui document în variantă digitală, ajungem să avem scuze penibile, iar acest lucru trebuie să fie modificat și să ajungem în secolul XXI când informația e primordială în format digital;
- a doua modificare o să aibă loc în Legea Educației Naționale și ea prevede sancțiuni drastice pentru școlile doctorale care nu se supun legii în vigoare și care nu trimit exemplarul digital către Biblioteca Națională;
- a treia modificare vizează modul în care funcționează CNATDCU. Există, astăzi, zero transparență pe funcționarea acestei organizații”.
Reamintim că Pressone a relatat marți că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.
În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.
„Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată”, a spus premierul.
Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?
Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare
Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență
Cîmpeanu: Pentru luni, școlile au numai jumătate din testele necesare
Cum au sosit testele în școli: În pungi și fără instrucțiuni și prospect
Ministrul Educației – anunț de ultimă oră despre testare VIDEO
Cîmpeanu: Testul pe bază de salivă va putea fi făcut și acasă, dacă școala decide așa
Consiliul Elevilor critică instrucțiunile privind testarea pe bază de salivă
Contre între Educație și Sănătate pentru testarea elevilor | Cîmpeanu: Am cerut clarificări
Procedura pentru testarea în şcoli: Testele vor fi făcute de medici sau profesori luni şi joi
Ministerul Educației: A crescut numărul de școli care vor învăța față în față
Ministerul Sănătăţii, abilitat să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă
Radu Szekely, consilier Educaţie: Vor fi teste care să măsoare gradul de anxietate al copiilor
Cîmpeanu: Se închid și afterschool-urile care nu au 60% din angajați vaccinați
Testarea în școli: Profesorii vor avea un instructaj minim
Cîmpeanu: Propun ca în localitățile cu indicența mai mică de 3/1.000 școlile să fie deschise fizic
Lista școlilor și grădinițelor care încep cursurile în format fizic – județ cu județ
Sorin Cîmpeanu anunță controale în școlile unde a crescut brusc vaccinarea în ultima vreme
Raed Arafat: Profesorii vor administra testele pe bază de salivă
Document | Ce teze școlare vor susține elevii în acest an școlar
OFICIAL | Mediile se pot încheia cu două note. Ce se întâmplă cu corigențele
De luni, reîncepe programul Teleşcoala pe TVR 2
Situația ratei de vaccinare din școli pe fiecare județ
Ordinul cu noile scenarii pentru școli, în Monitorul Oficial
Document: Ce prevede ordinul cu scenariile școlilor
Consiliul Elevilor: Vaccinarea angajaților nu e suficientă pentru deschiderea școlilor
Ce se întâmplă cu after-school-urile? Ping-pong între CNSU și Ministerul Educației
Cum arată Structura anului școlar 2021-2022, publicată în Monitorul Oficial
Cluj: Lista cu rata de vaccinare din fiecare școală
Document CNSU: Procentul de 60% vaccinați, criteriu pentru cursurile cu prezență fizică
Statistică: 1,8 milioane de elevi vor merge fizic la școală
Sorin Cîmpeanu: Începând de azi, rata de vaccinare va fi afișată pe site-ul inspectoratului VIDEO
Senatorul Ștefan Pălărie: Școlile să fie deschide în funcție de rata de vaccinare din localitate
Ministrul Educației a anunţat condiţiile pentru reluarea cursurilor de luni – 8 noiembrie
Concursul pentru directori: Un mare liceu din Iași nu a avut niciun candidat la funcția de director
Octavian Jurma despre criteriul cu 60% vaccinați: Au distrus din nou campania de vaccinare