Consiliul Naţional al Elevilor cere menţinerea procesului de testare anti-COVID în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. În opnia reprezentanților elevilor, acesta este „un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme”.
„De curând, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenţia asupra faptului că există posibilitatea renunţării la folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă în unităţile de învăţământ, în cazul în care specialiştii constată că acestea sunt ineficiente. Ca răspuns la aceste afirmaţii, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a menţionat faptul că aceste informaţii nu ar fi ajuns în atenţia Ministerului Educaţiei. În plină evoluţie a valului cinci al pandemiei de COVID-19, suntem din nou martorii lipsei de coerenţă din declaraţiile guvernanţilor, care la aproape doi ani de la debutul pandemiei par că încă nu au înţeles faptul că una din cele mai mari priorităţi pe care ar trebui să le aibă la acest moment este menţinerea unui dialog constant, atât la nivel institutional, cu autorităţile responsabile de implementarea măsurilor de prevenţie împotriva coronavirusului, cât şi cu partenerii de dialog social, care să fie axat pe identificarea unor soluţii la problemele care sunt din ce în ce mai des semnalate din teritoriu”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor, transmis sâmbătă.
Reprezentanţii elevilor mai spun că lipsa de predictibilitate în sistem duce la o și mai mare degradare a calității în educație și la expunerea inutilă la riscuri crescute.
„Consiliul Naţional al Elevilor consideră testarea un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. La acest moment, atragem atenţia asupra faptului că menţinerea procesului de testare a elevilor şi profesorilor reprezintă, poate, unica metodă prin care autorităţile pot asigura un minimum de siguranţă pentru elevi şi profesori, testele reprezentând, în fond, un mijloc prin care putem preveni apariţia unor forme severe de boală în rândul celor implicaţi în actul didactic”, potrivit sursei mai sus citate.
CNE critică faptul că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii nu au răspuns solicitării venite din partea elevilor astfel încât specialiști și decidenți să găsească soluții pentru problemele momentului.
„Din nou, stânga nu ştie ce face dreapta în Guvernul României, motiv pentru care ne putem pune o legitimă întrebare referitoare la importanţa pe care autorităţile o acordă măsurilor ce trebuie adoptate în vederea asigurării siguranţei pentru milioane de elevi şi profesori. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie ca testarea cu teste non-invazive să continue, iar suspendarea acestui proces ar reprezenta o lipsă clară de responsabilitate din partea autorităţilor, în contextul în care vârful celui de-al cincilea val nici măcar nu a fost atins”, a declarat Robert Avram, preşedintele interimar al CNE.
Reamintim că șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, întrebat fiiind de ce mai sunt folosite testele de salivă în şcoli, din moment ce unii experţi sunt de părere că acestea nu detectează infecţia cauzată de tulpina Omicron, a răspuns că cel mai probabil se va face o analiză privind impactul acestor teste.
Citiți și: DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți
Părinții cer clarificări privind bursele elevilor
Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50
Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II
Franța: Examenele de admitere la liceu, amânate cu două luni
Covid | Aproape 27.000 de elevi sunt infectați. Situația pe fiecare județ
Rafila: Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii să se informeze înainte
Ministerul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse
Elevii cer retragerea proiectului privind reforma ARACIP
Sorin Cîmpeanu: 5,6 milioane de teste vor ajunge în școli în acest weekend
Scenariile școlilor: Situația ocupării paturilor din spitalele Covid
Două mari licee din Ploiești au trecut online
Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli