După ce ministrul Educației a propus ca anul școlar să înceapă pe 5 septembrie, elevii spun că cel mai bine ar fi ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie și să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie. Elevii cer ministerului să trateze cu prioritate problematica planurilor-cadru de liceu.
Redăm mai jos poziția Consiliului Național al Elevilor:
În cursul acestei săptămâni, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat în spațiul public o serie de ipoteze luate în calcul de Ministerul Educației în stabilirea structurii anului școlar 2022-2023, care ar presupune, pe de-o parte, modificarea perioadelor alocate cursurilor, prin introducerea unei vacanțe în luna octombrie și reintroducerea vacanței din luna februarie, cunoscută drept vacanța intersemestrială și, pe de altă parte, modificarea numărului de zile de școală.
Consiliul Național al Elevilor critică faptul că până la acest moment nu a fost lansată o propunere de structură pentru anul școlar viitor și solicită Ministerului Educației să urgenteze procesul de elaborare a unei propuneri concrete, menite să urmărească stabilizarea structurii anului școlar și să răspundă la nevoile reale ale elevilor, în așa fel încât ea să poată fi discutată cu partenerii de dialog social în cel mai scurt timp.
Săptămâna Verde ar fi în luna mai 2023 | Anul școlar în curs nu va fi prelungit
Readucem în discuție poziția exprimată în anii trecuți și solicităm ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie și să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie, pentru a evita disconfortul termic accentuat și resimțit de toți actorii implicați în procesul instructiv- educativ, care se resimte în timpul verii, ținând cont de faptul că majoritatea unităților de învățământ nu dispun de instalații de climatizare.
În aceeași notă, cu referire la propunerea de prelungire a duratei cursurilor din anul școlar 2022-2023, subliniem faptul că Ministerul Educației ar trebui să trateze cu prioritate problematica planurilor-cadru de liceu și a reformelor necesare în sistemul de evaluare al elevilor, care, odată reformate, vor aduce o reală schimbare a învățământului românesc. Nu există dovezi bazate pe cercetări în domeniul științelor educației care să ateste faptul că un număr mai mare de zile de școală înseamnă, automat, o calitate crescută a actului educațional de la clasă. Din contră, calitatea este dată de mai mulți factori interdependenți, precum relevanța conținuturilor și competențelor livrate, formarea cadrelor didactice, perseverența elevilor, timpul petrecut de aceștia la școală și oportunitățile de învățare. Ca atare, suntem de părere că modificarea numărului de zile de școală ar trebui să reprezinte o măsură subsecventă unor reforme mult așteptate în sistemul de educație, precum cele menționate anterior.
De asemenea, atragem atenția asupra faptului că structura anului școlar nu trebuie să se muleze pe dorințele operatorilor din turism, ci viceversa. Educația reprezintă o piatră de temelie a oricărui stat, fiind necesar ca nevoile sistemului educațional și interesele elevilor să primeze în fața celor ale operatorilor din industria sporturilor de iarnă, evitând astfel adoptarea unor măsuri într-o logică strict afaceristă.
Indiferent de modul de împărțire al anului școlar, ne dorim o structură echilibrată a acestuia, în care diviziunile să fie aproximativ egale din punct de vedere al numărului de săptămâni de cursuri și solicităm cu fermitate Ministerului Educației să cheme la consultări reprezentanții elevilor, părinților și profesorilor pentru a identifica o structură echitabilă a anului școlar. Experiențele trecutului ne arată că deciziile care nu răspund cu adevărat nevoilor din teritoriu nu fac altceva decât să adâncească problemele cu care elevii, profesorii și părinții se confruntă zi de zi.
„Foarte puțin timp ne mai desparte de momentul adoptării structurii anului școlar 2022-2023, iar Ministerul Educației nu trebuie să mai amâne niciun moment demararea consultărilor cu partenerii de dialog social pe marginea acestei spețe. Așteptăm cu interes din partea decidenților o propunere concretă și asumată, care să asigure predictibilitate, echitate și echilibru, caracteristici esențiale pentru o structură centrată cu adevărat pe elev și pe nevoile acestuia, așa cum ne place să o caracterizăm.”, a declarat Robert Avram, președintele interimar al Consiliului Național al Elevilor.
Citiți și: Profesorii, supărați că nu au încheiat acordul cu premierul Ciucă: Guvernul nu mai dorește
Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă
Părinții cer clarificări privind bursele elevilor
Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50
Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II
Franța: Examenele de admitere la liceu, amânate cu două luni
Covid | Aproape 27.000 de elevi sunt infectați. Situația pe fiecare județ
Rafila: Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii să se informeze înainte
Ministerul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse
Elevii cer retragerea proiectului privind reforma ARACIP
Sorin Cîmpeanu: 5,6 milioane de teste vor ajunge în școli în acest weekend
Scenariile școlilor: Situația ocupării paturilor din spitalele Covid
Două mari licee din Ploiești au trecut online
Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli
Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor
Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli
Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă
UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura
București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți
Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă
Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă
Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?
Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare
Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență