Acasă Actualitate Rectorii solicită o lege a învățământului superior

Rectorii solicită o lege a învățământului superior

Foto: pixabay.com

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) susţine elaborarea unei noi Legi a Învăţământului Superior, pe baza Proiectului România Educată şi solicită adaptarea în regim de urgenţă a legislaţiei care să consolideze autonomia financiară a universităţilor.

„CNR solicită modificarea legislaţiei în sensul asumării de către universităţi a acordării titlurilor/diplomelor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităţilor în formarea la nivel de Licenţă/Master/Doctorat, precum şi în acord cu practicile internaţionale. CNR solicită eficientizarea activităţii şi componenţei comisiilor CNATDCU, inclusiv prin completare şi înlocuirea membrilor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile legate de calitatea de membru CNATDCU, prin stabilirea şi respectarea termenelor, prin analiza şi clarificarea reglementărilor şi procedurilor, prin adaptarea şi asigurarea coerenţei şi predictibilităţii standardelor minimale CNATDCU”, se arată în rezoluţia CNR adoptată sâmbătă.

Potrivit sursei citate, CNR susţine creşterea „semnificativă” a alocaţiei pentru bursele de student şi a cuantumului burselor sociale, concomitent/coroborat cu stimularea participării/prezenţei studenţilor la activităţile didactice.

Totodată, CNR afirmă că susţine toate eforturile de integrare a studenţilor refugiaţi din Ucraina şi solicită asigurarea „complementarităţii între finanţarea naţională a cercetării ştiinţifice şi finanţarea asigurată din fonduri europene”.

Citiți și: Cîmpeanu: Numărul maxim al elevilor dintr-o clasă poate fi depășit pentru înscrierea celor ucraineni

Cîmpeanu: Școala va începe pe 5 septembrie. Cum arată noua structură a anului școlar 2022-2023

Simulare BAC 2022: 79% dintre elevi au fost prezenți. Opt elevi, eliminați din examen

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinţii își pot lua concediu medical când rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină

Articolul precedentFaculțătile din domeniul artelor spectacolului vor avea 4 ani de studii
Articolul următorPatru echipe de la Colegiul „Şaguna” au obţinut, în premieră, locul I la un concurs al NASA