Ministerul Educației a spus într-o emisiune la TVR 1 că meditaţiile sunt un fenomen în orice stat al acestei lumi, inclusiv în statele cu un sistem de educaţie considerat a fi foarte avansat. Sorin Cîmpeanu a spus că atunci când un profesor va face meditaţii cu propriii elevi de la clasă va fi considerat un fapt grav.
„Nu cred că este normal să îţi doreşti să împiedici un părinte care vrea să investească în educaţia propriului copil. Este absolut normal. Trebuie să spunem acest lucru. Ceea ce am spus, am spus că nu este etic să faci meditaţii cu propriii elevi de la clasă. Intri într-un conflict de interese, intri într-o situaţie în care îi poţi dezavantaja pe ceilalţi elevi de la clasă care nu fac meditaţii cu profesorul de la clasă. Asta vreau să evităm în sistemul de educaţie. Mai departe, să faci meditaţii cu alţi elevi din alte şcoli este un lucru absolut normal, mai ales că aţi adus în discuţie un alt domeniu. Nu este domeniul educaţiei. Ştiu foarte bine că activităţile didactice sunt scutite de TVA, spre exemplu. Cred că am auzit şi şeful ANAF cu o soluţie care pare rezonabilă, intră în legalitate – persoană fizică autorizată pentru cei care doresc să facă aceste meditaţii într-o modalitate transparentă şi cu o eliminare totală a ipocriziei şi a conflictului de interese generat de a face meditaţii cu proprii elevi de la clase”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a spus că cine nu respectă ordinul de ministru 4.831/2018 ar putea să fie sancţionaţi. Ordinul va fi transformat în lege.
„Orice construieşti în educaţie, construieşti pe încredere. Iar atâta vreme cât ne propunem să le dăm prestigiu şi statutul social pe care un cadru didactic îl merită, cu atât mai mult te bazezi pe încredere. În paralel, ridicăm de la nivel de Ordin de ministru la nivel de lege această interdicţie. Legea este un act normativ, un caracter mult mai puternic decât un ordin de ministru”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a spus că interzicerea meditațiilor va face parte din noul proiect al legii educației, care va fi lansat în curând în cadrul proiectului România Educată.
„Va face parte din poziţia Ministerului Educaţiei într-un nou proiect al Legii educaţiei. Mai mult decât atât, vom crea şi mecanismele necesare: o Comisie naţională de inspecţie şcolară formată din cadre didactice de o probitate profesională şi morală, fără niciun fel de dubiu, care să aibă şi experienţă în inspecţie şcolară. Deci, aceasta va fi structura. Vom crea şi mecanismele. Aceste mecanisme se vor putea activa doar în momentul în care se va aduce la cunoştinţa acestei Comisii naţionale că un anumit profesor face meditaţii cu proprii elevi de la clasă. Altfel nu există posibilitatea de a face controale şi nici nu ne putem, nici nu ne propunem să ne substituim altor instituţii ale statului. Dar pentru aceste situaţii identificate prin acest mecanism şi sancţiunile sunt dintre cele mai grave”, a spus Cîmpeanu.
„Sancţiunile se raportează la legislaţia generală, iar ele vor fi corelate cu gravitatea faptei. Ori, ceea ce v-am spus acum, a face meditaţii cu proprii elevi de la clasă, va fi considerat un fapt grav”, a precizat ministrul.