Acasă Actualitate Un număr de 3.783 de clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate...

Un număr de 3.783 de clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, în videconferinţa cu prefecţii organizată la Guvern în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, pentru pregătirea începerii anului şcolar, că 14,3% din unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendii, iar 374 de şcoli sunt relocate pentru reabilitarea clădirilor.

La rândul lui, ministrul de Interne, Lucian Bode a spus că pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ.

Ministrul a afirmat că două treimi din clădirile şcolare şi sunt 24.915 clăduri, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale, iar o treime necesită.

”Din 33%, avem 18,7% care au ( autorizaţie, nr) şi 14,3% care nu au obţinut încă”, a spus Cîmpeanu, precizând că aceste unităţi fie se află în curs de obţinere sau nu au demarat procesul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu”. 

Premierul a întrebat de ce se întâmplă acest lucru. 

”Este vorba de capacitatea administrativă, este vorba de responsabilitate”, a răspuns ministrul Educaţiei, precizând că mizează foarte mult pe noii directori care au fost selectaţi prin concurs. El a mai spus că este vorba, nu în ultimul rând, de parteneriatul cu autorităţile locale, care administrează aceste clădiri. 

Ministrul a mai spus că un număr important de unităţi de învăţământ sunt relocate.

”Aparent, asta ar putea fi o veste rea, practic, eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităţilor de învăţământ. Sunt 374 de unităţi de învăţământ relocate”, a spus el, arătând că în Bucureşti sunt 36 de unităţi de învăţământ, în Vaslui, 40 de unităţi de învăţământ, în Constanţa 18 de unităţi de învăţământ iar în Caraş şi Prahova 18 de unităţi, deoarece fac obiectul unor activităţi majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare care depăşesc 15 septembrie”. 

Sorin Cîmpeanu a ţinut să precizeze că, în toate aceste situaţii, cu o singură excepţie, în Arad şi Giurgiu, pentru cele 374 de unităţi de învăţământ care sunt în proces de reabilitare s-au găsit soluţii de relocare.

”Este un lucru bun că se lucrează, se reabilitează unităţile de învăţământ, infrastructura şcolară a avut mult de suferit”, a mai spus Cîmpeanu. 

la rândul lui, ministrul de Interne, Lucian Bode a afirmat că, până în prezent au fost evaluate 17.872 unităţi de învăţământ.

”Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private – 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, a spus Bode. â

El a precizat că, pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”.

Articolul precedentAproape 37.000 de oameni cer demiterea de urgență a lui Cîmpeanu și retragerea proiectelor legilor educației
Articolul următorKlaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja şi cultiva