Aterballetto/ Fondazione Nazionale della Danza, cea mai importantă companie italiană de dans, vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXIII-a ediţie a Întâlnirilor JTI. Spectacolul „Don Juan”, în coregrafia lui Johan Inger, a avut premiera în octombrie 2020 la Ferrara (Italia), iar în acest an va fi prezentat publicului român pe 11 şi 12 octombrie ora 20:00, la Teatrul Naţional Bucureşti, sala Ion Caramitru.
„Don Juan” a primit premiul prestigioasei reviste Danza&Danza pentru cea mai bună producţie a anului. „Un mit vechi, dar şi contemporan, un coregraf la apogeul creativităţii, o companie aflată pe un traseu ambiţios de repoziţionare şi de creştere, toate acestea aduc la viaţă unul dintre cele mai mari spectacole ale anului”, se arată în motivaţia juriului.
„Am lucrat cu coregrafi de renume, cum ar fi Naharin, Kylián sau Shechter, dar Don Juan este creaţia aşteptată în întreaga Europă”, spunea la momentul premierei Gigi Cristoforetti, coordonator şi director artistic al Aterballetto.
Johan Inger, născut la Stockholm în 1967, este unul dintre cei mai importanţi coregrafi ai lumii la ora actuală. A debutat ca dansator la Nederlands Dans Theater în 1990, iar în 1995 în calitate de coregraf. S-a bucurat de un succes imediat. În 2003, Johan a părăsit Nederlands Dans Theater pentru a prelua rolul de coordonator artistic la Cullberg Ballet din Stockholm, unde a creat numeroase lucrări. În 2005, Johan Inger a venit în România, ca dansator şi coregraf, cu compania Cullberg Ballet, invitată a Întâlnirilor JTI. Despre Mats Ek, directorul artistic al Cullberg Ballet la momentul respectiv, Johan declară că îl consideră „un tată artistic”. Mats Ek a mai fost invitat la Întâlnirile JTI şi în 2016, cu „Quartet Gala”.
Din 2008, Johan Inger este coregraf independent şi creează pentru companii din întreaga lume, printre care Swedish National Ballet, Compania Nacional de Danza, Aterballetto, Lyon Opera Ballet, Les Ballets de Monte Carlo şi, desigur, Nederlands Dans Theater.
„Cred şi sper că nu va fi o interpretare tradiţională, deşi va fi foarte fidelă poveştii originale. (…) Am ales să explorez personajul lui Don Juan, pentru că sunt convins că există ceva contemporan în el şi readucerea lui în lumina reflectoarelor ar putea fi o experienţă interesantă. (…) Pe Don Juan-ul nostru nu îl aşteaptă o eternitate în infern din cauza păcatelor. Lăsăm asta la latitudinea spectatorului. Poate că, în final, deşi prea târziu, Don Juan îşi conştientizează fărădelegile şi se aruncă în braţele destinului scris de vicii şi fantasmele trecutului? Sau este doar o victimă a ceva dincolo de el? Nu vreau să dezvălui asta. Dar pot spune că, în versiunea mea, Don Juan are mai multe şanse şi ocazii de a scăpa de judecată şi de a se schimba (…)”, îşi explică Johan Inger viziunea asupra spectacolului, într-un interviu acordat Mariei Luisa Buzzi.
Fondazione Nazionale della Danza îşi desfăşoară activitatea de producţie şi turneele sub numele Aterballetto, cea mai importantă companie de dans contemporan din Italia. Compania a fost fondată în 1977, sub denumirea Compagnia di Balletto dei Teatri dell’Emilia-Romagna, iar începând din 1979, este cunoscută sub numele de Aterballetto. Datorită versatilităţii soliştilor, Aterballetto a primit numeroase aprecieri în Italia şi pe scena internaţională.
Biletele se găsesc la Casa de bilete a Teatrului Naţional Bucureşti şi online în reţelele Entertix, Eventim, MyStage şi MyTicket.
Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ediţia din 2020, care a avut loc în 2021 i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra. Ultima ediţie a avut loc în această vară, cu compania de dans Jean-Claude Gallotta, care a prezentat My Ladies Rock la Bucureşti şi Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Întâlnirile JTI cu Aterballetto/ Fondazione Nazionale della Danza sunt organizate ca de obicei de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.
Fiţi alături de noi la cea de-a XXIII-a ediţie a Întâlnirilor JTI!
Producător general: Fundaţia Art Production.
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, RFI, Blitz TV, AmosNews, Webcultura, Pro Contemporania, The Culture Club.