Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că va depune din nou iniţiativa legislativă prin care se oferă protecţie cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, precizând că pentru angajaţii din sistem ”această lege reprezintă în acest moment o necesitate”. ”Considerăm că şcoala trebuie să fie un spaţiu sigur pentru toţi participanţii la actul educaţional: în egală măsură cadre didactice şi elevi”, transmit sindicaliştii din domeniul educaţiei. Proiectul prevede, printre altele, că ”aspectele şi faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţia relativă de veridicitate, până la proba contrarie”.
FSLI anunţă joi, la o zi după ce o profesoară de la un liceu din Bucureşti a fost rănită de un elev de 16 ani, că Federaţia va depune în Parlament un proiect de lege prin care solicită aplicarea unor măsuri pentru a combate incidentele violente în şcoli. Un act normativ pe acelaşi subiect a fost depus încă din anul 2018, spun sindicaliştii, însă după ce a fost adoptat de Camera Deputaşilor proiectul a fost blocat în Senat.
”Asistăm la o creştere a gradului de violenţă în şcolile din România, iar tot mai multe cazuri de agresiune sunt îndreptate împotriva cadrelor didactice! Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor. (…) Acum cerem imperativ atât deputaţilor, cât şi senatorilor să voteze această lege, dacă îşi doresc ca şcoala să îşi recapete siguranţa atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevi! Nu mai putem accepta ca angajaţii din sistemul de învăţământ din România să devină victime ale elevilor sau ale părinţilor acestora!”, transmite FSLI, într-un comunicat.
Proiectul de act normativ publicat de FSLI prevede, printre altele, că personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control ”se bucură” de ”autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare”, are susţinerea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai beneficiarilor primari ai educaţiei, în realizarea actului educaţional, beneficiază de dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ, precum şi de protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având sprijinul instituţiilor şi autorităţilor publice în desfăşurarea activităţii.
”În cursul procedurii legale aplicabile, aspectele şi faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţia relativă de veridicitate, până la proba contrarie”, este una dintre prevederile proiectului de lege susţinut de sindicalişti.
Acelaşi document stipulează, de asemenea, că ”orice persoană care exercită o funcţie de conducere, de îndrumare şi control în învăţământ şi care, în exercitarea atribuţiilor sale, a luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni împotriva personalului didactic, a personalului didactic de conducere, de îndrumare şi control, este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”.
”Prin adoptarea acestei legi nu ne dorim să afectăm drepturile şi libertăţile elevilor, aşa cum nu susţinem sub nicio formă cazurile în care angajaţii din educaţie devin agresorii elevilor. Dorim în egală măsură ca elevii şi profesorii lor să se simtă în siguranţă şi să medieze conflictele care apar într-un mod paşnic, cu respect şi înţelegere. Apreciem, de asemenea, faptul că este nevoie şi de acordarea unei atenţii mai mari prezenţei psihologilor şcolari în unităţile de învăţământ, al căror real suport va duce la scăderea cazurilor de agresiune, dar şi la reducerea fenomenului de bullying”, explică sindicaliştii din învăţământ demersul lor cu privire la acest proiect de lege.