Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectle legilor învăţământului preuniversitar și universitar, cele două legi care vor schimba sistemul de educație.
Pentru legea învățământului preuniversitar au fost înregistrate 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, iar pentru proiectul de lege privind învăţământul superior au fost înregistrate 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Reprezentanţii opoziţiei – de la USR şi AUR – au votat împotrivă, după ce au solicitat, de multe ori, retrimiterea proiectului la comisia raportoare, cea de învăţământ. Solicitarea a fost respinsă, prin vot.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă „un moment istoric”, subliniind că proiectul învăţământului preuniversitar include măsuri pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elevi, prevenirea segregării şcolare şi crearea unor condiţii de siguranţă pentru toţi cei aflaţi în procesul de învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în plen că legea învăţământului superior, parte a pachetului de legi ‘România Educată’, vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare „coerentă şi predictibilă a procesului educaţional”.
„Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a precizat Deca după adoptarea proiectului.