Acasă Actualitate Consiliul Național al Elevilor: Școlile să decidă redeschiderea în funcție de rata...

Consiliul Național al Elevilor: Școlile să decidă redeschiderea în funcție de rata incidenței la nivel local

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației să descentralizeze decizia privind deschiderea școlilor. Elevii spun că redeschiderea școlilor în format fizic ar trebui să fie luată în funcție de rata incidenței la nivel local, așa cum s-a întâmplat și în primul semestru pentru o perioadă.

Ce spune Consiliul Național al Elevilor:

Pe data de 11 ianuarie se va încheia vacanța de iarnă, iar elevii se vor întoarce la școală în format online, conform anunțurilor făcute de către Ministerul Educației. Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga țară. Majoritatea colegilor noștri ne-au transmis că școala online este obositoare, ineficientă și complet nesustenabilă pe termen lung.

Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3v cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță. Mai mult, este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță.

„Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educația se află, la momentul de față, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educației trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învățământ: prezența la cursuri în format fizic, acolo unde situația epidemiologică o permite, și realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet. În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creșterea ratei analfabetismului funcțional ne bate la ușă. Cu educația nu e de glumă! Solicităm Ministerului Educației demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru reînceperea cursurilor”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Articolul precedentFSE „Spiru Haret”: Majorările salariale pentru profesori sunt obligatorii/ Altfel, ne pregătim de protest
Articolul următorCând se vor vaccina profesorii din România? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu