Acasă Actualitate Cinci mari universități critică ieșirea opțională la pensie la 70: Legea este...

Cinci mari universități critică ieșirea opțională la pensie la 70: Legea este abuzivă

Foto: Facebook ASE

Rectorii din Consorțiul Universitaria, din care fac parte ASE București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, critică proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare până la 70 de ani, adoptat miercuri în ședința de guvern. Rectorii spun că legea este abuzivă și că le încalcă autonomia universitară. „Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții”, susțin rectorii într-un comunicat de presă comun.

Comunicatul integral al celor cinci universități:

Membrii Consorțiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, au aflat consternați de aprobarea, în ședința de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil.

Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități.

Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare.


Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții.

Membrii Consorțiului Universitaria solicită imperios respectarea legală și reală a autonomi universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri.

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București,
Președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca
Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din București
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timișoara

Articolul precedentTârgurile de universități străine, reluate în format fizic între 10 și 12 iunie
Articolul următorPretestarea PISA 2022, realizată în premieră computerizat în România