Acasă Actualitate Proiectul Generation Z de la C.N. „Mihai Viteazul”, în competiția pentru marele...

Proiectul Generation Z de la C.N. „Mihai Viteazul”, în competiția pentru marele premiu European Charlemagne Youth Priz

Joi, 30 septembrie, la Aachen, în Germania, va avea loc ceremonia de decernare a marelui premiu European Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European. România este reprezentată în competiția finală de Proiectul Generation Z, realizat de un grup de elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, proiect inițiat și coordonat de Maia Pricopie, anunță colegiul.

Grupul de liceeni este format din: Ilinca Pavel și Cristian Cristache, management, Robin Bucure și Vicențiu MIhăilă, marketing, respectiv David Istrati, tech.

În timp, echipa a ajuns să includă alți opt elevi, din diferite licee din țară, și trei voluntari, elevi de liceu în Luxemburg, Germania și Belgia. Proiectul Generation Z a debutat în anul 2019 ca o activitate extracurriculară, desfășurată în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care a constat în principal în facilitarea unui dialog direct cu personalități din România, dar și din alte țări, pe teme de interes pentru elevi, precum: rolul artei în viața de zi cu zi și în societate (invitat: Adrian Titieni, actor), problema refugiaților (invitată: Ambasador Nisreen Rubaian, UN High Commissioner for Refugees), explorarea cosmosului și colaborarea între națiuni (invitat: Dumitru Prunariu), cărțile și făuritorii lor (invitat: Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic), universitățile în SUA (invitați: Besty Boze, Mirta Martin, Dan Hurley, președinți ai unor universități și asociații academice din SUA), creativitate și antreprenoriat (invitat: Vlad Drăgușin, absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul” și fondator al companiei Candylab, din New York),mediul și dezvoltarea durabilă (invitat: Carmen Preising, înalt funcționar în cadrul Comisiei Europene).

Pandemia a obligat echipa Generațion Z să organizeze în mediul online toate dezbaterile, desfășurate inițial numai în spațiile Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Această schimbare a reprezentat însă și o oportunitate, ca urmare a faptului că a reușit astfel să extindă lista de invitați și audiența, dincolo de limitele distanțelor fizice.

Pe 31 martie 2021, Biroul Parlamentului European, la București, a anunțat că Proiectul Generation Z a fost desemnat câștigător din partea României pentru Premiul Charlemagne.

Toți cei 27 de câștigători naționali au intrat în competiție pentru marele premiu European Charlemagne Youth Prize, care va fi acordat de Parlamentul European. Festivitatea de premiere pentru câștigătorii naționali ai celor 27 de state EU este programată să aibă loc în cadrul unor evenimente mai ample, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021, la Aachen. Tot cu acest prilej, vor fi anunțate și cele mai bune proiecte la nivel european. Din partea echipei Generation Z, la festivitatea de premiere de la Aachen, va participa Ilinca Pavel, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Maia Pricopie, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Generation Z, aflată acum în SUA, în cadrul unui
program educațional FLEX, va participa la anumite evenimente organizate la Aachen, în format online.

Articolul precedentMEN prezintă rezultatele celei mai mari lecție despre vaccinare, menită să țină școlile deschise
Articolul următorSorin Cîmpeanu: Școlile să rămână deschise şi după incidenţa de 6 la mie| O decizie, luată până vineri