Acasă Preuniversitar VIDEO Monica Anisie: Materia nepredată în acest an se va recupera în...

VIDEO Monica Anisie: Materia nepredată în acest an se va recupera în anul școlar următor

Foto: edu.ro

Materia nepredată în semestrul al doilea se va recupera în anul școlar următor, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării. Bacalaureatul va începe pe 22 iunie, direct cu probele scrise.

“Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor. Se recuperează materia neparcursă în această perioadă. Referitor la încheierea situatiei școlare, mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note, așa cum am mai precizat. Însa nu se vor mai susține teze”, a spus Monica Anisie.

Mininistrul Educației a anunțat Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține potrivit calendarelor în vigoare.

Evaluarea Națională se va susține începând cu 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise pe 22 iunie.

În privința anului școlar, Anisie a anunțat că mediile elevilor vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, fără să se mai susţină tezele.

„Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul şcolar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă. Referitor la încheierea situaţiei şcolare, ţin să menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţiile speciale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare”, a precizat Anisie.

Declarația vine după ce președintele Klaus Iohannis a spus că școlile, grădinițile și universitățile nu se vor mai redeschide până în septembrie. Numai elevii de clasa a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală între 2 și 12 iulie pentru pregătirea examenelor.

Declarația integrală a ministrului Monica Anisie:

Astăzi, la ora 14:00, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat măsurile pentru sistemul românesc de învăţământ. Priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situaţiilor şcolare pentru toţi elevii din sistemul românesc de învăţământ, dar şi susţinerea examenelor atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, în condiţii de siguranţă şi cu respectarea recomandărilor de distanţare fizică.

Dragi elevi, profesori şi părinţi, în această declaraţie voi veni cu informaţii suplimentare referitoare la precizările făcute de domnul preşedinte Klaus Iohannis. Ţin să menţionez că am luat în calcul şi măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Letonia, Malta sau Ungaria le-au adoptat în contextul pandemiei COVID-19.

După cum aţi aflat, cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate, însă continuă învăţarea asistată de tehnologie. Ca şi până acum, până în data de 12 iunie, când, de altfel, se vor încheia cursurile anului şcolar 2019-2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi, care erau prevăzute pentru această perioadă, să fie abordate în anul şcolar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă.

Referitor la încheierea situaţiei şcolare, ţin să menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, aşa cum, de altfel, am mai precizat, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţiile excepţionale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare. Astfel, dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul şcolar. Totodată, studenţii îşi vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene.

În ceea ce priveşte reluarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ, elevii din clasele a VIII, a XII, a XIII -a, anii de final de ciclu profesional şi postliceal pot reveni în unităţile de învăţământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie, însă, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online.

Referitor la examene, Evaluarea naţională şi bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu noua programă pe care deja Ministerul Educaţiei a tramsmis-o şi respectând calendarele comunicate deja. Practic, Evaluarea naţională se va susţine începând cu data de 15 iunie, iar pentru examenul de bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susţin examenele de certificare pentru învăţământul profesional şi profesional dual, dar şi postliceal, vor fi realizate aceste examen numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată. În ceea ce priveşte examenele pe care le susţin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă şi ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susţinere, dar şi calendarele.

Şi pentru ca există o preocupare constantă referitoare la condiţiile de siguranţă în şcoli, vreau să clarific următoarele aspecte. Vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă, în aşa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii va elabora un ordin comun, prin care vom stabili în mod clar toate măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ. În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare socială. Repet, maximum 10 elevi într-o sală de clasă. În plus, vă anunţ că inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinţilor, a elevilor sau a cadrelor didactice, pe această temă.

În încheiere vreau să subliniez că toate măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării respectă recomandările medicilor specialişti. Prin urmare, obiectivele Ministerului Educaţiei pentru această perioadă sunt următoarele: încheierea cu bine a situaţiei şcolare, iar examenele pentru elevi, studenţi şi profesori să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea. Dragi elevi, profesori şi părinţi, ştiu şi înţeleg că este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toţi, apreciez toate eforturile dvs. Mă bucur vă suntem cu toţii sănătoşi şi vă mulţumesc că aţi continuat învăţarea de-acasă! Educaţia continuă în orice condiţii.

Citiți și: VIDEO: Klaus Iohannis: Grădinițile, școlile si universitățile nu se redeschid până în septembrie

Articolul precedentDOCUMENT Sindicaliștii cer Ministerului Educației să modifice ordinul privind cursurile online
Articolul următorBacalaureat și Evaluare Națională 2020 – Calendar examene