Acasă Actualitate Portal românesc cu informaţii ştiinţifice despre COVID-19

Portal românesc cu informaţii ştiinţifice despre COVID-19

Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi cercetători de la Societatea Română de Bioinformatică (RSBI) au anunţat, vineri, lansarea unui portal de informare unde sunt publicate articole referitoare la COVID-19, scrise sau traduse de cercetători, utilizând surse de referinţă.

Portalul poate fi accesat pe https://uefiscdi.gov.ro/uefiscdi-si-rsbi-colaboreaza-in-cadrul-covid-19-research-hub-0.

„UEFISCDI şi RSBI vor agrega şi transmite prin acest portal informaţii precise despre o pandemie în plină desfăşurare, cu o evoluţie care nu este cunoscută deplin şi într-un context în care informaţiile corecte trebuie să ajungă atât la public, cât şi factori de decizie”, se arată într-un comunicat de presă.

Bogdan Mirăuţă, membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Bioinformatică, a explicat că pandemia COVID-19 va continua să ne afecteze în perioada următoare şi, pentru a reacţiona mai bine la această criză, este nevoie de informaţii bazate pe surse de încredere. „Ştiinţa nu are tot timpul rezultate certe şi interpretările trebuie să fie făcute cu precauţie. RSBI contribuie prin acest portal la informarea publicului, prezentând pe înţelesul tuturor informaţii obţinute din cercetarea curentă la nivel european şi internaţional”, a spus Mirăuţă.

„Articolele publicate pe site-ul nostru, redactate ori traduse de cercetători din cadrul RSBI, reprezintă primul pas pe care îl facem în dezvoltarea acestei platforme. Ne-am bucura să avem alături de noi şi alţi specialişti care să se alăture efortului nostru comun şi care să contribuie la dezvoltarea portalului”, a precizat, la rândul său, Adrian Curaj, director general al UEFISCDI.

Portalul vine cu informaţii la zi editate de cercetători, provenite din surse relevante despre virusul SAR-CoV-2, iar articolele aduc noutăţi şi despre stadiul cercetării în ceea ce priveşte vaccinurile şi tratamentul. În perioada următoare vor fi publicate articole dedicate impactului ieşirii din izolare şi găsirii metodelor şi soluţiilor care să ofere societăţii cele mai bune condiţii de revenire la normal, în contextul în care COVID-19 rămâne o provocare.

Articolul precedentRectorul SNSPA: “Redeschiderea școlilor și universităților pe 16 mai este un scenariu nerealist”/ Ce conține planul B propus de Remus Pricopie
Articolul următorAvocatul Poporului cere lămuriri despre ordinul privind școala online: Cine plătește costurile pentru serviciile de internet?