Acasă Preuniversitar Patriarhia Română: Educația sexuală obligatorie, un atentat la inocența copiilor

Patriarhia Română: Educația sexuală obligatorie, un atentat la inocența copiilor

Dacă sunt obligatorii, orele  de educație pentru sănătate, inclusiv de educație sexuală, sunt un atentat la inocența copiilor, arată Patriarhia Română într-un document trimis către Președintele României, Primul-ministru și Ministrul Educației și Cercetării, potrivit basilica.ro. Reacția Patriarhiei Române vine  după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care elevii vor avea  cel puţin o dată pe semestru ore de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

În document, se arată că părinții ar trebui să aleagă pentru copiii lor, pentru că nu există niciun temei obiectiv pentru ca Statul să impună un model ideologic în educația copiilor, peste acordul și convingerile părinților.

Patriarhia Română susține că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață”.

Documentul face referire la studii realizate în diferite țări au demonstrat că ”o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”.

” Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educație”, se mai arată în document.

Patriarhia susține că temele educației pentru viață și sănătate  sunt abordate deja în cadrul disciplinei școlare obligatorii Consiliere și dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învățământul gimnazial.

”De asemenea, în sistemul public de învățământ românesc  există deja discipline opţionale, ofertate la nivel național, care abordează aspecte privind educația pentru viață: Educație pentru sănătate; Pregătiţi pentru viaţă. Educaţie pentru viaţă şi comunitate; Adolescenţă şi autocunoaştere; Mai întâi caracterul”, mai arată documentul.

Consultați aici: Comunicatul de presă intregal al Patriarhiei Române: